abonneren

Gartner noemt Symbian een mislukking

Onderzoeksbureau Gartner haalt hard uit naar Symbian. Volgens het bureau is Nokia's opensource besturingssysteem een grote mislukking. Steeds meer fabrikanten verlaten het Symbian-schip voor Android of Windows Phone 7.Vorige week kondigde Sony Ericsson aan dat ze niet langer smartphones op het Symbian-platform zullen uitbrengen.
Daarmee volgt deze fabrikant een trend, want nagenoeg alle Symbian-partners hebben het opensource besturingssysteem vaarwel gezegd. Alleen ZTE, Sharp en Compal staan nog vierkant achter Symbian, maar deze bedrijven hebben volgens Gartner zo goed als geen invloed op de mobiele markt.

Gartner claimt dat Symbian er ernstig aan toe is, maar dat de Symbian Foundation dit niet ziet of niet wil zien. Vooral op gebied van gebruikerservaring loopt het besturingssysteem mijlenver achter op de concurrentie. Het team had beterschap beloofd met Symbian^3, maar wist dit niet waar te maken. Gartner vreest dat de Symbian Foundation steeds minder geld te besteden zal hebben. Daarmee komt Symbian steeds verder onder de vlag van Nokia terecht.

Er zijn een tweetal mogelijke toekomstscenario's: of Symbian gooit de handdoek in de ring, of Nokia neemt de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het besturingssysteem weer volledig in handen. Volgens Gartner zou Symbian prima met Android kunnen concurreren, vooral omdat Symbian prima draait op apparaten met lagere specificaties. Ook zou de Ovi Store het loodje leggen als Symbian ermee ophoudt, iets dat een gevaar voor veel Nokia-toestellen betekent.

TechEye

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie