abonneren

Gaat YouTube Flash vervangen door On2?

De Free Software Foundation vraagt Google om zijn On2-codec open te stellen. Google heeft recentelijk On2 Technologies overgenomen en de FSF hoopt dat Google de On2-codec gaat gebruiken om Adobe's Flash te vervangen. Google gebruikt Flash voornamelijk in YouTube.Google bezit met YouTube de grootste videosite ter wereld.
De codec die Google gebruikt is dan ook van groot belang voor de rest van het web. Op dit moment gebruikt Google nog de Flash-codec, maar sinds de overname van On2 bezit Google de rechten op de On2 VP8-codec. De Freedom Software Foundation hoopt dat Google de omschakeling maakt naar On2 en deze codec openstelt voor de rest van de wereld. Dit zou een adoptie van On2 als standaardcodec in html5 bespoedigen.

De Freedom Software Foundation is geen groot voorstander van Flash, dat op dit moment een dominante rol op de markt heeft. Flash is een gesloten formaat en Adobe heeft geen plannen hier verandering in aan te brengen. Hoewel de html5-standaard in principe elke codec toelaat, willen de browserfabrikanten het liefst één standaardcodec. Mozilla en Opera hebben gekozen voor het open Ogg Theora, maar Apple wil per se vasthouden aan h.264 (dat in licentie genomen moet worden). Ook Adobe gebruikt h.264 in zijn Flash-codec.

Google ondersteunt in Chrome zowel Ogg als h.264. De zoekgigant is van mening dat Ogg niet de prestaties kan bieden die een site als YouTube vereist en houdt daarom voor YouTube vast aan h.264. Dat Google nu On2 heeft overgenomen wijst er volgens de Freedom Software Foundation op dat Google overtuigd is dat On2 wél de juiste prestaties kan bieden. De FSF hoopt dat Google zo snel mogelijk zal overstappen op een open codec. Ogg Theora is overigens op een oudere versie van On2 gebaseerd, namelijk On2 VP3.

The Register

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie