Gaat Brein boetes aan downloaders geven nu het ip-adressen mag verzamelen?

Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein mag ip-adressen van uploaders gaan verzamelen die regelmatig films en muziek op The Pirate Bay of Bittorrent zetten. Hoe zit dat precies? En komen ze ook achter jou aan? Dat lijkt wel mee te vallen.

1. Wat is er precies besloten?

Brein heeft vandaag toestemming gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (het voormalige College Bescherming Persoonsgegevens) om ip-adressen te verzamelen van uploaders die films en muziek op grote downloadsites zetten. Op die manier kan de auteursrechtenbeschermer 'boetes' uitdelen aan uploaders, omdat die illegaal bezig zijn.

Tim Kuik en zijn consorten zijn al langer bezig met zulke boetes. In oktober waarschuwde hij al dat de stichting zijn pijlen had gericht op downloaders en dat die wel eens een boete zouden kunnen krijgen. Destijds leek dat vooral ook bangmakerij, maar inmiddels heeft Brein zijn technologie waarmee het ip-adressen gaat opsporen klaar staan.
 

Brein heeft nu officieel akkoord gekregen voor het verzamelen van ip's

Dat Brein nu begint met die opsporing komt omdat het nu akkoord heeft gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Die bekeek wat Brein met de gegevens wilde doen, hoe lang die bewaard werden, en of het proportioneel was om die te verzamelen.
 

2. Wie probeert Brein hiermee te pakken?

Brein heeft altijd gezegd niet achter 'de gewone man' aan te gaan, maar alleen de grote jongens te pakken. De software die de stichting nu heeft ontwikkeld zoekt dan ook vooral naar die gebruikers. Dat zijn uploaders die een film al minuten na de officiële release op torrent-sites gooien, of die met grote regelmaat iets uploaden. Ook zoekt de software naar ip-adressen die regelmatig voorkomen in grote groepen seeders.

Om te ontdekken of een uploader herhaaldelijk iets uploadt worden de gegevens maximaal 12 weken bewaard.

Brein mag daarnaast ook alleen Nederlandse ip-adressen verzamelen. Buitenlandse adressen worden direct uit de database verwijderd. Dat lijkt niet erg relevant voor Nederlanders, maar zegt veel over de beveiliging die een VPN biedt.
 

Tim Kuik wil vooral achter de grote uploaders aan

Wanneer Brein een ip-adres vindt dat regelmatig uploadt of dat vaak snel na de release doet, wordt een verder onderzoek ingesteld. Het emailadres komt dan in een database die langer mag worden bewaard, en waarop de stichting individueler kan nagaan wat er mee gedaan wordt.
 

3. Wat gebeurt er als je toch betrapt wordt?

Als Brein een gebruiker heeft geïdentificeerd kan het die persoon een 'boete' geven. Dat is de term die Brein vaak ook zelf hanteert, maar 'boete' dekt de lading niet helemaal; in werkelijkheid gaat het om een schikkingsvoorstel. Brein zegt dan een rechtszaak aan te spannen tegen te uploader, waarvan de kosten erg hoog zijn. De uploader kan er dan echter ook voor kiezen om een schikking te betalen, een lager bedrag dat Brein vaststelt waardoor er geen rechtszaak komt. Voor een uploader is dat voordeliger.

Brein kan dat niet doen op basis van alleen de ip-adressen. De stichting kan daar zelf geen naam- en adres- of contactgegevens aan koppelen zonder hulp van de providers. Die hebben eerder al gezegd niet mee te werken als Brein om die gegevens vraagt. Wel kan Brein via de rechter afdwingen dat ISP's gegevens afstaan.
 

4. Kan ik niet gewoon een VPN gebruiken?

Gebruik gewoon een VPN.

Ja, dat kan zeker. Hoewel Brein zelf zegt dat ook VPN-gebruikers niet veilig zijn wil de stichting niet zeggen hoe dat dan zit. In werkelijkheid lijkt het een onmogelijke opgave voor Brein om handmatig achter uploaders aan te gaan die hun emailverkeer versleuteld en geanonimiseerd hebben. Bovendien worden buitenlandse ip-adressen niet in de database opgeslagen, dus kun je het beste een niet-Nederlandse server gebruiken als je niet wil dat Brein je volgt.

Dat gezegd hebbende: Het uploaden van films en muziek blijft natuurlijk wel illegaal.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: brein, downloaden, boetes, tim kuik