abonneren

G Data: ''Angst voor virusgolf iPhone onterecht''

De iPhone van Apple is nog maar net op de markt en een aantal beveiligingsbedrijven verwachten al een virusgolf die zich op een gigantische schaal zal manifesteren. Beveiligingsexperts van G DATA Security Lab hebben deze risico's voor de iPhone- en Symbian-smartphones onderzocht en volgens het bedrijfis het potentiële gevaar zp klein dat het te verwaarlozen is.

Voor de malwaresector vormen smartphones feitelijk geen doelwit dat de moeite waard is. In de afgelopen twaalf maanden hebben G DATA-experts slechts 23 nieuwe, kwaadaardige programma's kunnen identificeren voor Symbian, het meest gebruikte smartphoneplatform. Er is maar tweeënhalf uur nodig om eenzelfde aantal malware voor Windows te detecteren.

Volgens Dr. Dirk Hochstrate, directielid van G DATA, zijn smartphones niet interessant zijn voor cybercriminelen. De gecompliceerdheidvan het hacken van een smartphone weegt niet op tegen de eventuele baten. Ook vanuit technisch oogpunt zijn smartphones voor hackers niet interessant. Massadistributie van kwaadaardige programma's - ook onder Symbian - is nauwelijks te realiseren omdat Bluetooth niet geschikt is voor het snel verspreiden van malware.

De MMS-route is een mogelijk kanaal voor een kwaadaardige code, maar de installatieprocedure vereist specifieke gebruikershandelingen. Veel smartphonegebruikers staan voldoende wantrouwig tegenover e-mails om niet in de bekende trucs te trappen. Kopers van de iPhone hoeven niet bang te zijn voor MMS als aanvalsroute: de iPhone heeft geen MMS-functies.

Drive-by infecties vanaf geïnfecteerde websites of door surfen op onbeveiligde WLAN's blijven voor iPhone-gebruikers in theorie een risico. Maar dan nog is Ralf Benzmüller, hoofd van G DATA Security Labs, ervan overtuigd dat er in de nabije toekomst geen sprake zal zijn van een enorme iPhone-virusgolf.

Ongegrond paniek zaaien
Hochstrate zegt: "Bepaalde leveranciers van beveiligingsprogramma's maken duidelijk gebruik van de mediahype rond de nieuwe mobiele hoofdrolspeler van Apple om een volkomen ongefundeerde sfeer van onzekerheid te creëren. Zelfs als Apple zijn verkoopdoelen verwezenlijkt en eind 2008 wereldwijd tien miljoen iPhones heeft verkocht, dan nog zal dit marktaandeel niet meer dan één procent zijn. Dit betekent dat de verhouding van een Symbian-toestel tot een iPhone 10:1 bedraagt. Tegen deze achtergrond moet men wel veel fantasie hebben om te denken dat de iPhone het ideale platform is voor malwaremakers. Naar onze mening wordt er, door te praten over een daadwerkelijk risico, op dit moment om politieke marketingredenen paniek gezaaid. Het is duidelijk dat het er bepaalde leveranciers van beveiligingsprogramma's enkel om te doen is in een vroeg stadium deze nichemarkten te veroveren."

Smartphonevirussen met 70 procent gedaald
"De malwaresector zal ongetwijfeld de mogelijkheden van de iPhone aftasten. Zogenaamde ‘proof of concept'-virussen zijn zeer waarschijnlijk. Met deze testvirussen proberen malwaremakers aan te tonen dat het technisch mogelijk is iPhone-virussen te ontwikkelen. Om prestige redenen wil elke malwareprogrammeur natuurlijk de eerste zijn. Maar we kunnen iPhone-bezitters geruststellen. Bij ons bekende cijfers laten zien dat in de laatste twee jaar het aantal smartphonevirussen sterk is afgenomen. Dit jaar zijn er slechts 23 nieuwe kwaadaardige programma's opgedoken: een daling van 70 procent ten opzichte van vorig jaar. Vanuit economisch oogpunt loont ontwikkeling en verspreiding van malware voor iPhones en Symbian gewoon de moeite niet", aldus Ralf Benzmüller.

De vele bedieningssystemen, problemen om een kwaadaardige code te verspreiden en het ontbreken van een businessmodel voor cybermisdaad maken smartphones onaantrekkelijk voor criminelen. Om die reden is het twijfelachtig of er behoefte is aan speciale antivirusoplossingen voor Symbian, iPhone, etc.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: