abonneren

Fujitsu: wij geloven niet in solid state drives

Solid state drives zijn de laatste tijd populairder dan ooit, vooral door een stijgende opslagcapaciteit en dalende prijs. Maar niet iedereen is overtuigd van het succes van ssd's: Seagate denkt dat de techniek niet klaar is voor massagebruik en Fujitsu ziet helemaal niets in deze techniek.Seagate is bang dat de enige manier om de ssd-drives aan het publiek te slijten het flink verlagen van de prijzen is, waardoor er geen winst gemaakt wordt en de hele industrie om zeep geholpen wordt.
Seagate is zelfs zo bang voor de gevolgen, dat het alle fabrikanten zal aanklagen die inbreuk maken op hun patenten.

Ook Fujitsu Siemens, één van 's werelds grootste pc-bouwers, heeft zich nu fel uitgesproken tegen solid state drives. Het bedrijf beschouwt flash als een techniek die bedoeld is voor random leesopdrachten, zoals die plaats vinden bij relationele databases. Maar flashgeheugen scoort zodanig slecht bij sequentiele lees- en schijfopdrachten en random schrijfopdrachten dat Fujitsu absoluut niet van plan is met solid state drives te beginnen tot deze problemen opgelost zijn.

Dat flashgeheugen bij consumenten zo populair is, komt volgens Fujitsu omdat consumenten vooral zien dat hun systeem sneller boot -- een resultaat van de random leesopdrachten. Maar alle andere systeemacties zullen niet profiteren van flash, of juist vertraagd worden. Daarnaast is er geen noemenswaardig verschil in stroomconsumptie, zodat het argument van de 'groene' drive ook van tafel geveegd kan worden. Ook zet Fujitsu zijn vraagtekens bij de duurzaamheid van ssd's. Er wordt in de industrie gesproken over 100.000 writes, maar dit geldt volgens Fujitsu alleen voor slc (single level cell's). Voor de snellere mlc's (multi-level cell's) zou de levensduur aanzienlijk minder zijN: 10.000 schrijfopdrachten voor twee bit per cel en misschien zelfs 1000 schrijfopdrachen voor drie of vier bits per cel.

Fujitsu denkt dat meer dan 90 procent van de opslag in de komende jaren op traditionele harde schijven plaats zal vinden. Het bedrijf denkt zelfs dat veel mensen die nu een laptop met solid state drive kopen, teleurgesteld zullen zijn in de techniek en weer terugkeren naar normale harddisks.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie