abonneren

FTC zet Intel onder druk

Het lijkt er op dat de Amerikaanse toezichthouder FTC wordt geïnspireerd door het succes van de Europese Commissie voor mededinging. Zo heeft de FTC een aanklacht ingediend tegen Intel over vermeend misbruik van de dominante marktpositie.Net als Intel vorige maand een schikking heeft gesloten met rivaal AMD, komt de FTC (Federal Trade Commision) met een nieuwe aanklacht op basis van een onderzoek dat al een jaar loopt.

De FTC gaat er hard tegenaan met de aanklacht dat Intel zijn dominante marktpositie misbruikt om concurrenten tegen te werken bij de verkoop van hun producten aan gemeenschappelijke klanten.
Zo refereert de FTC aan overeenkomsten met Dell en Hewlett Packard om bijna exclusief Intel producten gebruiken in ruil voor kortingen. De FTC gaat nu met nieuwe niet verder onderbouwde beschuldigingen nog veel verder door te stellen dat Intel zichzelf als technologisch inferieur beschouwde aan AMD, waar het de conclusie uit moest trekken dat het alleen markaandeel kon terugkrijgen door anticompetitief gedrag. Dit grijpt terug op de superioriteit van AMD's Athlons en Opterons in de jaren rond 2000.

Ook komt de FTC met nieuwe meer actuele beschuldigingen over het ontwerp van cpu's, en gpu's, het bundelen van chipsets. Ook zou Intel opzettelijk compilers en software bibliotheken verspreiden die slechter presteren op AMD systemen en publiceert Intel misleidende benchmark claims en misleidende white-papers.

In een officiël statement reageert Intel met de stelling dat de FTC allerlei claims op het laatste moment heeft toegevoegd, die niet onderbouwd zijn en waar geen grondig onderzoek aan ten grondslag ligt. Volgens Intel is de FTC misleid en probeert op deze manier om nieuwe regels te maken. Volgens Intel had de lopende zaak al lang geregeld kunnen en moeten zijn en waren de onderhandelingen over een regeling al in een ver gevorderd stadium. De regelingen die de FTC nu wil invoeren zullen het voor Intel onmogelijk maken om zaken te doen. Ook stelt Intel dat het opblazen van deze zaak tegen Intel, met de inbreng van nieuwe en niet onderbouwde beschuldigingen de belastingbetaler veel geld gaat kosten.

De rechtszaak over deze kwestie staat gepland in september en zal zeker enkele maanden in beslag nemen.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: