abonneren

FTC wil meer concurrentie in x86-markt

De Federal Trade Commission, de Amerikaanse tegenhanger van de NMA, heeft een lijst van eisen opgesteld waar Intel aan moet voldoen mocht FTC als winnaar uit de rechtszaak tegen Intel komen. De FTC wil in ieder geval het verkrijgen van een x86-licentie makkelijker wordt gemaakt.Intel moet de x86-technologie beschikbaar maken voor concurrenten, waarbij de huidige licentievoorwaarden uitgebreid worden.
Mocht Intel schuldig bevonden worden aan monopoliegedrag dan kan dit wel eens betekenen dat Intel verplicht is nVidia, SIS en VIA een licentie te verlenen voor het maken van chipsets voor Intel-processoren. Op dit moment kunnen nVidia en SIS alleen chipset voor de oude Intel-bus maken (en niet voor de nieuwe DMI van Intel) en VIA mag alleen x86-compatibele processoren maken die incompatibel zijn met Intel's eigen chipsets.

Toch lijkt de kans klein dat nVidia, SIS of VIA daadwerkelijk chipsets voor de Core i3, i5 of i7 gaan maken als ze een licentie krijgen. In het huidige Intel-platform zit teveel functionaliteit in de processor zelf geïntegreerd, zoals de grafische chip en de geheugencontroller, waardoor het niet erg lucratief is een chipset te bouwen.

Wel bestaat de kans dat Intel verplicht wordt licenties te verlenen op x86 zelf, waardoor nVidia aan een eigen x86-processor zou kunnen gaan werken. nVidia zou hier wel oren naar hebben. In het verleden verleende Intel dit soort licenties aan AMD, Cyrix en Centaur maar deze licenties waren niet overdraagbaar. Op dit moment hebben alleen AMD en VIA een licentie in handen. Toch zitten ook hier haken en ogen aan: een licentie op x86 betekent niet dat derde partijen een licentie op de verschillende extensies (zoals SSE) kunnen krijgen, waardoor een nVidia x86-processor niet dezelfde functionaliteit kan bieden als een Intel/AMD x86-processor.

X-bit Labs

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie