abonneren

Frequentieveiling voor LTE zo goed als klaar

Het Agentschap Telecom heeft de uitslag van de veiling van de 2,6Ghz-frequenties voor mobiel breedband(LTE) bekendgemaakt; Tele2, UPC en Ziggo zijn de 'winnaars'. De veiling van de 2,6Ghz-frequenties werd in maart aangekondigd en kreeg veel kritiek van grote providers als KPN en Vodafone die het niet eens waren met de opzet van de veiling.
Afgelopen week ging de veilingt toch van start ondank het protest tegen het feit dat nieuwe aanbieders werden bevoordeeld ten opzicht van de bestaande.

UPC en Ziggo (die gezamelijk opereren onder de naam Ziggo 4) en Tele2 zijn nieuwkomers op de mobiele telecommarkt. Zij verkregen 40 MHz bandbreedte, waarmee ze nu kunnen beginnen een eigen infrastructuur voor mobiel breedband internet op te bouwen. KPN, T-Mobile en Vodafone verworven ieder maar 10 MHz waarmee zij hun UMTS-capaciteit kunnen vergroten. Nieuwkomer Tele2 kreeg ok 40 MHz toebedeeld en kan nu ook aan de gang met een eigen netwerk.

Vandaag  wordt nog een laatste biedronde gehouden. De deelnemende partijen kunnen in deze zogenaamde toewijzingsronde bieden op specifieke plaatsen in de 2,6 GHz frequentieband. Na afloop van deze ronde wordt bekend gemaakt welke deelnemer welke specifieke vergunningen heeft gewonnen. Daarnaast wordt de totaalprijs per deelnemer bekend gemaakt.

De frequentieruimte biedt de mogelijkheid om de nieuwste generatie mobiele telefonie (4e generatie; LTE) aan te bieden, maar kunnen ook gebruikt worden voor UMTS of bijvoorbeeld een techniek als Wimax (mobiel breedband internet).

De verwachting is dat de vergunningverleningen eind mei plaatsvinden, waarna het opbouwen van netwerken kan starten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: