abonneren

Fraunhofer wil MPEG Surround als opvolger MP3

Fraunhofer IIS, de grondlegger van het populaire mp3-formaat, heeft de laatste hand gelegd aan MPEG Surround. Dit formaat moet de opvolger van mp3 worden en kent een aantal leuke nieuwe mogelijkheden. Het formaat wordt op de CES 'vertoond'.Fraunhofer hoopt dat MPEG Surround een succesverhaal gaat worden en wil de codec gebruiken voor muziek en films. Het grote voordeel van MPEG Surround is dat het surround-content kan leveren door het huidige stereokanaal. Het formaat wordt dan ook gericht op de huiskamer, pc, auto en draagbare apparaten als de iPod en mobiele telefoons.

MPEG Surround is een generieke multi-kanaal extensie bovenop bestaande audiocodecs, zoals HE-AAC. Op deze manier is het mogelijk een 5.1-kanaals audiosignaal te versturen in een bitrate van maximaal 64 kbit/s. Het signaal is compatibel met bestaande stereo- en monoapparatuur.

Fraunhofer biedt zelf drie codecs aan die samen met MPEG Surround te gebruiken zijn. Het gaat om HD-AAC, dat muziek zeer goed comprimeert zonder verlies aan kwaliteit, een opvolger van mp3 met de naam mp3D en SX Pro voor professioneel gebruik.

www.iis.fraunhofer.de/amm

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: