abonneren

Fransen downloaden 10 miljoen films illegaal per maand

Net zoveel Fransen downloaden films als dat er naar de bioscoop gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van Alpa, een groep die vecht tegen audiovisuele piraterij. Alpa vergeleek het aantal films dat gedownload werd via p2p-netwerken met het aantal bioscoopkaartjes dat werd verkocht. Volgens het onderzoek hebben de Fransen in mei ongeveer 13,5 miljoen films illegaal gedownload en zijn er in die maand 12,2 miljoen bioscoopkaartjes verkocht.

"Dit is een gevaarlijk fenomeen dat de hele bioscoop- en audiovisuele industrie kan bedreigen," aldus Alpa-woordvoerder Frederic Delacroix. Uit het onderzoek blijkt dat Fransen elke maand meer dan 10 miljoen films illegaal downloaden. Het hoogtepunt werd bereikt in december vorig jaar met een aantal van 16,6 miljoen gedownloade films.

Van alle films die de Fransen downloaden is 66 procent afkomstig uit de VS en 19 procent is van eigen bodem. Vooral de Hollywoodblockbuster The Transformers was populair bij Franse internetpiraten. Sinds oktober 2007 is de film 3,7 miljoen keer gedownload.

Er is nog niet onderzocht wat de impact is van audiovisuele piraterij op de Franse economie. Wel is zeker dat de verkoop van dvds in Frankrijk al jaren daalt, terwijl het aantal gebruikers van p2p-netwerken stijgt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: