abonneren

Franse politie stapt over van Windows naar Linux

De Gendarmerie Nationale gaat op al zijn computers het Windows-besturingsysteem omruilen voor het open-source besturingssysteem Linux.De Franse politie is al sinds 2005 bezig om zich los te maken van Microsoft.In 2005verruilde de Franse politie Microsoft Word voor een gratis open-source tekstverwerkingspakket. In 2006 werd Microsofts Internet Explorer vervangen door een open-source browser. Dit jaar stapt de landelijke politiedienst over op Linux.

De Gendarmerie Nationale is één van de grootste overheidsdiensten in Frankrijk en de overstap zal dan ook een flinke financiële klap zijn voor Microsoft. De softwaregigant levert de meerderheid van alle software die (semi)-overheden wereldwijd gebruiken.

Op dit moment draaien de computers van de Gendarmerie Nationale nog op Windows XP. De komende maanden zullen 5.000 tot 8.000 computers van de politiedienst geleidelijk overgaan op Ubuntu Linux. Hierna zullen elk jaar 12.000 tot 15.000 systemen de overstap maken naar Linux. In 2014 moeten alle computers van de politiedienst draaien op het open-source besturingssysteem. De Gendarmerie Nationale bespaart met de overstap €7 miljoen euro per jaar.

Ook andere overheidsdiensten in Frankrijk zijn bezig om geheel of gedeeltelijk de overstap naar open-source alternatieven te maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: