abonneren

Franse parlement verwerpt omstreden piraterijwet

De omstreden Franse piraterijwet lijkt van de baan. Het Franse parlement heeft de wet verworpen met 21 tegen 15 stemmen. De senaat had het plan juist goedgekeurd. Onder de wet zou een internetpiraat bij zijn derde overtreding een jaar lang van internet afgesloten worden.De kamerleden vielen vooral over een passage die op het laatst aan de wet werd toegevoegd. In deze passage stond dat een overtreder zijn internetabonnement door zou moeten betalen als hij afgesloten zou worden van het internet. Dit schoot een aantal kamerleden in het verkeerde keelgat.

De verantwoordelijke minister denkt dat de wet er alsnog zal komen. Hij ziet deze tegenslag dan ook alleen als een vertraging. De gewraakte passage zal uit de tekst worden verwijderd, waarna het wetsvoorstel later deze maand opnieuw ingediend zal worden.

Het wetsvoorstel is een samenwerking tussen president Sarkozy en de muziekindustrie. Internetters die illegaal bestanden delen worden na twee waarschuwingen voor de periode van maximaal één jaar afgesloten van internet. Het wetsvoorstel is uiterst omstreden en kent veel tegenstanders, waaronder de meeste consumenteorganisaties. Zij noemen de straf buitensporig en beweren dat de bewijslast verkeerd geregeld is.

Tweakers.net

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: