abonneren

Franse muziekindustrie wil verbod op P2P

De Franse muziekindustrie is een ware kruistocht begonnen tegen peer-to-peer-diensten. Maar liefst vier p2p-bedrijven worden aangeklaagd. De muziekindustrie wil een verbod op clients als Vuze, Limewire en Morpheus. Ook het open source Shareaza geldt als mogelijk doelwit.De Société civile des Producteurs de Phonogrammes en France (SPPF), de Franse tegenhanger van het Amerikaanse RIAA, claimt dat de vier applicaties het softwarepiraten te makkelijk maken illegale content te verspreiden.
De SPFF denkt sterke argumenten in huis te hebben om de vier p2p-bedrijven te laten sluiten.

Het Franse Hooggerechtshof heeft besloten dat de vier bedrijven inderdaad aangeklaagd mogen worden in Frankrijk. Dit heeft te maken met een nieuwe Franse wet, die stelt dat alle p2p-applicaties van anti-copyright-features uitgerust moeten zijn. Omdat een dergelijk filter in de praktijk onmogelijk blijkt, eist het SPFF miljoenen dollars aan schadevergoeding.

In het geval van Shareaza zit er nog een extra staartje aan dit verhaal: Shareaza is namelijk een open source-pakket dat op SourceForge wordt gehost. Als Frankrijk zijn zin krijgt, moet SourceForge op zwart en heeft de rechtszaak verregaande gevolgen voor de wereldwijde open source-beweging. Bedrijven als Skype, die hun software baseren op p2p-protocollen, zouden volgens de Franse redenatie dan namelijk ook verboden moeten worden. Sterker nog, als de redenatie doorgetrokken wordt, dan zou het gehele internet wel eens afgesloten moeten worden omdat het auteursrechtschending faciliteert.

The Inquirer

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie