Frankrijk wil hard optreden tegen filmpiraten

© CIDimport

Frankrijk wil hard optreden tegen filmpiraten

Geplaatst: 3 april 2009 - 10:04

Aangepast: 17 november 2022 - 08:36

Redactie ID.nl

Het Franse parlement is één stap dichter bij forse straffen voor veroordeelde downloaders. Het gaat om een wet waarbij iemand die driemaal op piraterij is betrapt een jaar lang geen toegang tot internet meer krijgt. Op dit moment gaat het nog om een wetsvoorstel, maar de Franse president Sarkozy is een groot voorstander van het voorstel.

Het Franse parlement is één stap dichter bij forse straffen voor veroordeelde downloaders. Het gaat om een wet waarbij iemand die driemaal op piraterij is betrapt een jaar lang geen toegang tot internet meer krijgt.

Op dit moment gaat het nog om een wetsvoorstel, maar de Franse president Sarkozy is een groot voorstander van het voorstel. Nu gaat de Nationale Assemblee zich over het voorstel buigen.

De regering wil nauwlettend bijhouden wat zijn inwoners downloaden door middel van een nieuwe nationale wet waardoor internetproviders mogen vastleggen wat hun gebruikers uitvoeren. Alle auteursrechthouders krijgen toegang tot deze gegevens en kunnen zo via de provider actie ondernemen.

In Engeland en Nieuw-Zeeland zijn vergelijkbare wetten afgeschoten door de regering, maar in Frankrijk heeft de mediaindustrie duidelijk meer invloed. Een petitie onder artiesten, filmmakers en muzikanten heeft al tot meer dan 10.000 handtekeningen geleid om de wet goedgekeurd te krijgen.

Consumentenorganisaties zijn niet blij met het wetsvoorstel, evenals de Franse Socialistische Partij. Die noemt de wet een aanval op de publieke en individuele vrijheden. De partij claimt dat de wet het mogelijk maakt gebruikers op basis van beschuldigingen te veroordelen, omdat het vrijwel onmogelijk is degelijk bewijs te leveren.

Overigens is het huidige wetsvoorstel al behoorlijk afgezwakt. In het oorspronkelijke voorstel zou een internetgebruiker niet één jaar afgesloten worden, maar een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van € 300.000 tegemoet kunnen zien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten