abonneren

Frankrijk onderzoekt mogelijkheid internetbelasting

Het belasten van het internet is een omstreden voorstel dat al meerdere malen, in meerdere landen is afgewezen. De Franse president Sarkozy is echter vastberaden een internetbelasting in te voeren om zo de Franse publieke tv-zenders te kunnen financieren.Sarkozy's plan isuiterst controversieel: hij wil een eind aan reclames op de publieke omroep om ze meer publieksvriendelijk te maken en de hierdoor gemiste inkomsten wil hij compenseren door een belasting op 'nieuwe communicatiemethoden' zoals internet en mobiele telefonie te heffen.

Volgens Audrey Mandela, een vooraanstaande internet-expert, zal het moeilijk worden voor Sarkozy om steun voor zijn plannen te krijgen. Ze vindt de internetbelasting een slecht idee met negatieve effecten voor de ontwikkeling van het internet.

Welk belastingpercentage Sarkozy voor ogen heeft is niet precies bekend, maar de schatting is dat er een vaste vergoeding per gebruiker gevraagd gaat worden. Een belasting van één euro per maand op de 16.1 miljoen actieve Franse gebruikers zou neerkomen op bijna 200 miljoen euro per jaar. Dat is overigens lang niet zoveel als de reclameinkomsten van de publieke tv-zenders; die liggen net onder de één miljard euro.

De publieke omroepen zelf zijn niet blij met de plannen. Ze zijn bang dat de adverteerders hun geld nu gaan steken in concurrerende commerciële omroepen zoals TF1, dat gerund wordt door een vriend van Sarkozy.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie