abonneren

Foxconn wil fabriek in Brazilië

Foxconn, de fabrikant van o.a. de iPhone en iPad, denkt erover om ook in Brazilië een fabriek op te richten.

Naast Apple heeft Foxconn ook andere grote bedrijven zoals Dell en HP als klant. Het zou gaan om een investering die in een jaar of 5-6 kan oplopen tot zo’n 12 miljard dollar. Foxonn was de laatste tijd negatief in het nieuws door de zelfmoorden onder fabrieksarbeiders in de fabriek in Shenzhen als gevolg vande slechte leefomstandigheden en werkdruk. Hierdoor zouden de autoriteiten strenger toezicht gaan houden. Ook de stijgende arbeidskosten in China zouden een reden kunnen zijn voor Foxconn om uit te breiden in andere landen.

Brazilië is de achtste economie van de wereld en heeft een behoorlijk groeipotentieel. Braziliaanse consumenten zouden wel graag nieuwe technologische apparaten aanschaffen maar de importbelasting maakt ze vaak onbetaalbaar. Zo zou een Apple iPad $860 dollar kosten tegenover $400 in de V.S.

Alseen lokale fabriek de apparaten maakt, zou het zo de importbelasting kunnen omzeilen. De presidente van Brazilië, Dilma Rousseff zou graag een betaalbare tablet zien voor de lagere middenklasse die zo’n 190 miljoen mensen telt.

Naast dat Brazilië bekend staat om de hoge invoerbelasting, zou het ook strenge arbeidswetten hanteren. We zullen dus moeten afwachten of taferelen zoals bij de fabriek in Shentzen uit zullen blijven.

Via: Reuters

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie