abonneren

Forse toename Self-Sending spam

Spammers worden steeds inventiever in de manieren om spam te versturen. Zo maken ze steeds meer gebruik van zogenoemde Self-Sending spam. Hierbij lijkt het alsof de ontvanger een e-mail naar zichzelf heeft gestuurd. Het aantal meldingen van deze spamvorm is de afgelopen week aanzienlijk toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van SPAMfighter.Afzenders van Self-Sending spam rekenen op twee zaken: de nieuwsgierigheid van de ontvanger en een positieve reactie. De ontvanger herkent zijn of haar eigen naam en zal het bericht sneller openen.
SPAMfighter detecteerde ook een variant op Self-Sending spam. Hierbij krijgt de ontvanger een e-mail van collega of vriend die gebruikmaakt van dezelfde domeinnaam. Ontvangers zijn geneigd een e-mail eerder te openen als deze afkomstig is van een bekende.

Self-Sending spam is een vorm van e-mail-spoofing (het vermommen van het afzenderadres zodat het lijkt alsof de e-mail afkomstig is van iemand anders dan de daadwerkelijke afzender). De afzender voegt zelf bepaalde informatie toe aan de onderwerpregel. De meeste mailservers en -filters detecteren de Self-Sending spam niet. Deze spamvorm gebruikt namelijk voor de ontvanger bekende e-mailadressen en gegevens. Daardoor herkennen antispamoplossingen deze mails in eerste instantie niet als spam.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: