abonneren

Firmware-update voor Intel-ssd's zorgt voor problemen

Foutje, bedankt: Intel heeft eergisteren een gloednieuwe firmware-update beschikbaar gesteld voor zijn solid state drives. Deze firmware schakelt TRIM in, een manier om de ssd fors sneller te maken. Helaas blijkt de nieuwe firmware verantwoordelijk voor een fors aantal dode ssd's.Intel's X25- en X18-serie solid state drives hebben een uitstekende naam: de drives zijn razendsnel en zeer betrouwbaar.De meest recente serie is de X25-M, geproduceerd op 34 nanometer.
Afgelopen weekend stelde Intel een nieuwe firmware voor deze drive beschikbaar; de firmware schakelt TRIM in, een andere en voornamelijk snellere manier van het benaderen van data. TRIM zou de sequentiële schrijfprestaties fors moeten verbeteren. De nieuwe firmware zorgt ervoor dat TRIM softwarematig ingeschakeld wordt op Windows XP en Windows Vista en hardwarematig op Windows 7. Met dat laatste blijkt een kink in de kabel geslopen te zijn.

De voordelen van firmwareupdate 02HA blijken ten eerste alleen te werken als AHCI ingeschakeld is in het bios. Ten tweede heeft TRIM nauwelijks effect op het 80GB-model, alleen het 160GB-model profeert van een betere schrijfsnelheid. Vervelender is dat een groot aantal gebruikers na het flashen van hun ssd's met een defecte drive opgescheept zaten. In alle gevallen gaat het om ssd's die onder Windows 7 gebruikt worden. Intel heeft de link naar de firmware meteen verwijderd en belooft te onderzoeken wat er fout gaat.

Het is niet de eerste keer dat Intel problemen heeft met de firmware van deze X25-M-drives. Bij de introductie bleek dat de drive ontoegankelijk raakte op systemen waar het bios-wachtwoord veranderd werd. Intel staakte de verkoop van de X25-M en werkt snel aan een nieuwe firmware.

Fudzilla

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie