abonneren

Firewire-1600 en firewire-3200 goedgekeurd

Hoewel de firewire-connector steeds minder vaak op moederborden en apparaten terug te vinden is, is de technologie nog lang niet dood. Zojuist heeft de IEEE twee nieuwe firewire-standaarden goedgekeurd, firewire-1600 en firewire-3200.Het firewire-protocol is wezenlijk anders dan het usb-protocol, maar beide protocollen worden wel steeds vaker voor dezelfde taken gebruikt. Zo waren alle vroegere webcams, camcorders en iPods geschikt voor firewire -- tegenwoordig zijn al deze apparaten standaard met usb-connectors uitgevoerd.
De firewire-800-standaard, die de originele firewire-400 opvolgde, is zelfs nooit doorgedrongen tot moederbordfabrikanten.

Toch komen er dus twee nieuwe standaarden, firewire-1600 en firewire-3200 waarin de snelheden verdubbeld en verviervoudigd worden ten opzichte van de firewire-800-standaard. De nieuwe standaarden zijn backwards compatibel en moeten de strijd met usb3.0 aangaan. Usb3.0 heeft een doorvoersnelheid van 4.8 Gbit/s, een kwart meer dan de 3.2 Gbit/s van firewire-3200. Dat betekent overigens niet veel: het firewire-protocol is vele malen efficiënter dan het usb-protocol, waardoor de daadwerkelijke doorvoersnelheid wel degelijk hoger kan liggen bij firewire.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: