abonneren

Firefox gaat strijd aan met Internet Explorer 9

Microsoft kondigde vorige week groots aan dat Internet Explorer 9 véél sneller zou worden dan Internet Explorer 8. De nieuwe versie zou gebruik maken van Direct2D, dat processorkracht van de gpu gebruikt. Maar ook Firefox staat al in de startblokken om deze techniek aan te grijpen.Direct2D maakt het mogelijk de berekening van bepaalde pagina-elementen door de grafische kaart uit te laten voeren. Dit moet het renderen van webpagina's aanzienlijk versnellen.
Internet Explorer 9 zal intensief gebruik gaan maken van Direct2D; volgens Microsoft zal de nieuwe browser over enkele maanden gedemonsteerd worden.

Mozilla wil niet zo lang wachten om Direct2D te adopteren. Dankzij de inspanning van ontwikkelaar Bas Schouten is het mogelijk om Direct2D-ondersteuning in Firefox 3.7 Alpha 1 in te bouwen. Direct2D vervangt daarbij delen van de GDI-bibliotheek. Volgens Schouten is het resultaat dat webpagina's razendsnel op het scherm staan.

Klaar voor primetime is een Direct2D-versie van Firefox nog niet, daarvoor moet er nog wel wat werk gebeuren. Zo is het renderen op DirectX 9-hardware aanzienlijk langzamer dan op DirectX 10-hardware. Ook laten voorlopige benchmarks zien dat het renderen van de pagina weliswaar sneller is, maar dat het inladen van de complete site trager is dan bij normale Firefox-versies. Wie het eerste gereed zal zijn met een stabiele Direct2D-browser blijft dus voorlopig een onbeantwoorde vraag.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: