abonneren

Firefox 4 release candidate is beschikbaar

Mozilla heeft de release candidate (RC) van Firefox 4 nu beschikbaar gemaakt voor iedereen. Het lijkt er op dat Mozilla aankoerst op een close finish met Microsofts Internet Explorer 9, die volgens de laatste berichten op 14 maart in definitieve versie zal uitkomen.

Mozilla brengt de RC-versie uit na een lange en intensieve testperiode met maar liefst 12 bèta-versies. Nu heeft de nieuwe Firefox-browser het stadium “bijna klaar” bereikt, en is zogezegd functioneel compleet. Volgens Mozilla bevat deze vierde versie van Firefox de grootste veranderingen in het bestaan van de browser. Zo is deze browser gebaseerd op een nieuwe engine; de Gecko 2.0 engine. Nieuw zijn vooral de javascript-verwerking, de implementatie van HTML5 en aanpassingen en verbeteringen van de gebruikersinterface. Ook nieuw zijn de geïntegreerde synchronisatie van bladwijzers, wachtwoorden en browserhistorie en een verbeterd beheer van updates en add-ons.

Lees hier de volledige opgave van de vernieuwingen of ga direct naar de downloadpagina om het zelf te proberen. Wanneer de definitieve release uitkomt, is nog niet bekend. Dat zal ook afhangen van de mogelijke problemen die in de RC-versie nog aan het licht komen.

Firefox 4 zal het op moeten nemen tegen de nieuwe Internet Explorer 9 van Microsoft, waarvan al enige tijd de RC-versie beschikbaar is. Ook Googles Chrome is een geduchte concurrent, waarvan deze week versie 10 is uitgekomen. Uit tests blijkt bijvoorbeeld dat IE9 het wint in prestaties van HTML5, terwijl Firefox Javascript sneller verwerkt.  Kortom de strijd is nog niet gestreden.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: