abonneren

Firefox 3.1 heeft ingebouwde Ogg codecs

Firefox krijgt in versie 3.1 de mogelijkheid om zelf audio en video te decoderen. De open-source community is er nog niet over uit of dit een goede beslissing is van Mozilla. Vorig jaar december koos de W3C (World Wide Web Consortium) ervoor om in HTML 5 niet standaard de geplande en html-tags te koppelen aan een specifieke codec. Een aantal open-source ontwikkelaars wilden dat de tags gekoppeld zouden worden aan de Ogg Vorbis Theora videocodec van de Xiph.org Foundation. Deze codec is vrij van patenten en open-source.

Indien de nieuwe tags standaard aan een codec worden gekoppeld dan kunnen webbrowsers zoals Mozilla's Firefox zelf audio- en videobestanden decoderen. Hierdoor is het voor gebruikers niet meer nodig om externe gesloten software, zoals Apple's QuickTime, Windows Media Player Adobe's Flash of Microsofts Silverlight, te gebruiken. De W3C besloot dat de tags niet gekoppeld worden aan een specifieke codec omdat browsers zelf moeten bepalen welke multimedia-codecs nodig zijn om audio- en videobestanden mee af te spelen.

Volgens de W3C zou het voor de interoperabiliteit goed zijn wanneer alle browsers dezelfde codecs ondersteunen. Maar volgens de organisatie zijn er op dit moment geen codecs die aan de wensen van alle mediaspelers voldoen. Deze verklaring schoot bij een aantal open-source ontwikkelaars in het verkeerde keelgat. Zij zagen de beslissing als een knieval voor de commerciële software van machtige bedrijven.

Mozilla heeft in een eerste alfaversie van Firefox 3.1 toch Ogg Vorbis en Ogg Theora codecs toegevoegd als de standaard codecs voor de nieuwe HTML 5 tags. Voor Mozilla is het een experiment om te zien wat het effect is van ingebouwde multimediacodecs.

Mozilla bracht vorige week de eerste alfaversie uit van Firefox 3.1, met de codenaam "Shiretoko".

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: