abonneren

Firefox 3.0 zet deur open voor webapplicaties

Mozilla is druk bezig met de ontwikkeling van de volgende versie van Firefox. In versie 3 zullen een aantal nieuwe functionaliteiten zitten, waaronder offline ondersteuning voor webapplicaties en nieuwe bladwijzer- en zoekfunctionaliteiten.

Hoewel de definitieve lijst van nieuwe functionaliteiten nog niet is bekendgemaakt door Mozilla, is al wel zeker dat een aantal elementen dat bedoeld is voor versie 4 al in versie 3 zal zitten. Mozilla wil met versie 3 de basis leggen voor volgende versies van de browser. Het uiteindelijke doel van Mozilla is om de integratie tussen Firefox en online applicaties zo soepel mogelijk te maken waardoor het lijkt alsof de browser een desktopapplicatie is.

Om offline ondersteuning aan te bieden moet Mozilla eerst het probleem oplossen hoe de browser data lokaal kan bewaren op een computer. Mozilla is nog bezig met de interface voor deze functionaliteit maar de mogelijkheid zal zeker in Firefox 3.0 zitten. Mozilla wil ook dat bladwijzers vanaf versie 3 automatisch gesorteerd worden op basis van populariteit en frequentie en niet meer als een statische lijst. Firefox 3.0 ondersteunt Javascript 2 waardoor het makkelijker wordt voor beginnende programmeurs om webapplicaties te bouwen.

De belangrijkste prioriteit voor Mozilla is om versie 3 sneller te maken en standaarcompliant. Extensies ontwikkeld door externe ontwikkelaars zorgen in sommige gevallen voor problemen en daarom gaat Mozilla een bibliotheek opzetten met goedgekeurde codes die extensie-ontwikkelaars kunnen gebruiken. Mozilla heeft zijn extensie-site opnieuw ingericht zodat er minder extensies op de homepage staan vermeld. Dit moet ervoor zorgen dat beginnende Firefox-gebruikers niet hun browser overladen met extensies.

Binnen enkele weken gaat Mozilla een discussieforum openen speciaal voor externe ontwikkelaars. Op het forum kunnen ontwikkelaars ervaringen uitwisselen en feedback geven.

Firefox 3.0 moet in de tweede helft van dit jaar uitkomen.


Bron: InfoWorld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord