FBI kraakt iPhone zonder hulp van Apple

De soap rondom de versleutelde iPhone van een Amerikaanse terrorist wordt een stukje vreemder. Het is de FBI namelijk gelukt het toestel alsnog te kraken, zonder daarbij de hulp van Apple nodig te hebben. Het is niet duidelijk hoe de federale politie dat voor elkaar heeft gekregen, maar de controversiële rechtszaak rondom de telefoon is in ieder geval van de baan.

Dat blijkt uit documenten die zijn ingediend bij een rechtbank in Amerika. De FBI laat daarin de zaak tegen Apple vallen.
 

Controversiële discussie

Het debakel rondom de versleutelde iPhone zorgde de afgelopen weken voor veel consternatie. De FBI wilde dat Apple een achterdeur inbouwde in de iPhone 5c van een terrorist, maar het bedrijf weigerde dat. Dat leidde tot een felle discussie over de versleuteling van technologie en het toegang geven aan opsporingsdiensten.
 

Nieuwe methode

Er werd al een tijdje geleden geïmpliceerd dat de FBI de telefoon ook zonder Apple kon openmaken, al wilde de politiedienst niet zeggen hoe. Daardoor leek het erop dat de FBI de rechtszaak tegen Apple niet zozeer aanspande omdat het de telefoon niet open kreeg, maar omdat het een precedent wilde stellen voor de toekomst. In dat geval zou de FBI nooit meer voor individuele gevallen bij Apple hoeven aankloppen, maar zou het iPhones altijd open kunnen maken.

Het is niet bekend hoe de FBI de telefoon nu open heeft weten te maken, maar er zijn verschillende theorieën over de methode.
 

Nieuw debat

Het is sterk de vraag wat de afgelaste rechtszaak nu betekent voor het debat over encryptie. Apple zette de controversiële rechtszaak in om te hameren op het belang van privacy van telefoons. Waarschijnlijk zet het bedrijf die trend nu door, en gaat het in een volgende versie van iOS een extra laag versleuteling aanbrengen.
 

Meer encryptie

Apple is niet het enige bedrijf dat steeds meer bezig is met de veiligheid van telefoons. In de nieuwste versie van Android staat schijfversleuteling standaard aan en kan zelfs Google zo'n telefoon niet openen als het daarom gevraagd wordt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: iphone, apple, rechtszaak, encryptie, versleuteling