abonneren

Facebook-worm maakt come-back

Lang was het relatief rustig op het Koobface-front, maar Kaspersky Lab heeft afgelopen juni een explosie van varianten ontdekt. in slechts één maand nam het aantal Koobface-soorten toe van 324 tot bijna 1000.Koobface verscheen een jaar geleden voor het eerst en richtte zich op Facebook- en MySpace-accounts. De Koobface-worm verspreidt zich via een legitiem gebruikersaccount naar de profielen van vrienden.
De berichten en reacties die de worm verstuurt bevatten een link naar een site die lijkt op YouTube waarop een uitnodiging staat om een nieuwe versie van Flash Player te downloaden. Als de bezoeker dat doet ontvangt hij of zij de worm in plaats van een mediaplayer. Is de gebruiker eenmaal geïnfecteerd, dan begint de worm berichten te verspreiden naar zijn of haar vrienden. Intussen wordt de functionaliteit van de worm uitgebreid. Koobface heeft het nu op meer sociale netwerken gemunt, naast Facebook en MySpace ook Hi5, Bebo, Tagged, Netlog en recent Twitter.

Volgens Kaspersky is er een verband tussen de toename van het aantal Koobface-varianten en de zomervakantie. "Juni 2009 is een belangrijke mijlpaal in de evolutie van malware die zich op sociale netwerken richt. De activiteiten die we deze maand hebben gezien zijn veel omvangrijker dan in andere maanden." De achterliggende redenatie is waarschijnlijk dat mensen in de vakantie nog meer dan anders gebruik maken van sociale netwerksites.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie