abonneren

Facebook viert 8e verjaardag

Facebook is op 4 februari 8 jaar oud geworden. In de acht jaar van het bestaan van de sociale netwerksite, groeide Facebook uit van een studentensite tot een wereldwijd netwerk met ruim 900 miljoen actieve gebruikers.

Op 8 februari 2004 lanceerde Mark Zuckerberg vanaf zijn studentenkamer bij de Harvard Universiteit de eerste versie van het sucessvolle sociale netwerk. Naar verwachting zal Facebook nog dit jaar de grens van 1 miljard gebruikers bereiken. Vorige week woensdag zette Facebook de gang naar de beurs officieel in werking door de benodigde voorbereidingen te starten en een officiële aanvraag in te dienen.

Deze beursgang lijkt - ondanks de eerder geplofte internetbubbles, die mensen toch aan het denken zouden moeten zetten - weer een enorme hype te worden. Over de waarde van Facebook wordt nu al enorm gespeculeerd. Facebook zelf verwacht 5 miljard op te kunnen halen bij de komende beursgang. Volgens experts zou Facebook nu, na een succesvolle de beursgang, tussen 75 en 100 miljard dollar waard zijn.

Op basis van de huidige omzet van 3,7 miljard dollar is dat echter een enorme overschatting. Het zegt iets over de hooggespannen verwachtingen over de groeiende omzetten die sommigen voor het bedrijf verwachten. Conservatieve analisten zien echter geen economische redenen die de hoge waarde van 75 miljard of hoger onderbouwen.

De omzet van Facebook is afhankelijk van onzekere advertentie-inkomsten. De groei van het aantal gebruikers neemt af. Kortom er zijn veel risico’s. De grote winnaars bij de komende beursgang zijn in elk geval de huidige investeerders die de afgelopen jaren aandelen van Facebook hebben bemachtigd. Zij krijgen bij de beursgang de mogelijkheid om hun aandelen tegen een goede prijs te verkopen.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie