Facebook stopt tijdelijk met vergaren WhatsApp-data

Facebook stopt in Europa tijdelijk met het uitwisselen van gebruiksgegevens met WhatsApp. Dit nadat Europese privacywaakhonden daar eerder om vroegen.

Onder meer de Europese Commissie zelf start een onderzoek naar de legaliteit van de nieuwe samenwerking tussen Facebook en WhatsApp. Gebruikers zouden niet voldoende op de hoogte zijn gebracht van de nieuwe voorwaarden, waarin o.a. staat dat Facebook WhatsApp-data mag gebruiken voor advertentiedoeleinden.

Opt-out

Ook je telefoonnummer en je WhatsApp-contacten zijn bij Facebook bekend, zelfs wanneer je verder geen Facebook-account hebt. Je kunt hier (deels) nee tegen zeggen, maar alleen binnen dertig dagen na het installeren van WhatsApp of het accepteren van de nieuwe gebruiksvoorwaarden - die veel mensen doorgaans niet lezen.

De EC buigt zich volgende week over de kwestie, en vroeg Facebook en WhatsApp eerder om tot die tijd te stoppen met het uitwisselen van gegevens. Facebook heeft daar nu gehoor aan gegeven. Maar voor hoe lang precies, dat is nog niet duidelijk.

Bron: NOS

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: facebook, whatsapp