Facebook op Android bereikbaar via Tor - is dat niet gek?

Facebook maakt het mogelijk om de Android-app via een beveiligde Tor-verbinding te laten lopen. Maar wacht even, Facebook en Tor? Dat lijkt nogal haaks te staan op elkaar...

Facebook kondigde de plannen vandaag aan in een blogpost. Voorlopig gaat het nog om een bèta-product. Binnen een paar dagen moet de proxy-dienst worden doorgevoerd in de Android-app.
 

Tor-proxy

Gebruikers van de Android-versie van Facebook kunnen al hun verkeer dan via een Tor-proxy laten lopen. Het verkeer wordt daarmee versleuteld en omgeleid via meerdere proxy-servers.
 

Orbot

Om de tool te gebruiken moet een gebruiker wel Orbot gebruiken, een app om het Tor-netwerk op Android te gebruiken.
 

Haaks

Het gebruik van Tor lijkt nogal haaks te staan op het gebruik van Facebook. Tor is één van de meest privacyvriendelijke tools die er bestaan, waarmee je al je internetgebruik kunt maskeren. Facebook wil juist weer zoveel mogelijk gegevens van zijn gebruikers verzamelen...
 

Geschiedenis van versleutelingstechnieken

Toch heeft Facebook een langere geschiedenis als het gaat om het beschermen van de gebruikers - in ieder geval waar het om versleuteling gaat. Zo is Facebook via de browser ook al via Tor te bezoeken met Facebooks eigen .onion-adres.

Ook zijn emails van Facebook sinds een half jaar via PGP te ontvangen.
 

Niet gek

Het lijkt haaks op elkaar zijn dat Facebook verdient aan persoonsgegevens, maar van de andere kant wel zo veel versleuteling biedt aan zijn gebruikers. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo gek.
 

Vrijheid = anonimiteit

Zowel Facebook als de makers van het Tor Project zeggen dat Tor niet alleen gaat om anonimiteit, maar vooral om keuzevrijheid. Een gebruiker kan bijvoorbeeld beslissen wel naar Facebook te gaan, maar zijn precieze locatie niet prijs te willen geven. Ook is het goed mogelijk dat je je surfgedrag blokkeert voor je provider omdat je (terecht) denkt dat die niets met die gegevens te maken heeft.

Het is ook belangrijk om te bedenken dat veel van Facebooks gebruikers in landen zitten waar Facebook verboden is, zoals in China of Iran. De Tor-ondersteuning komt dus niet helemaal uit de goedheid van Zuckerbergs hart, want er is ook commercieel gewin bij te halen.
 

Passie voor internet

Maar bovenal is het belangrijk dat er bij Facebook 8000 mensen werken met een diepe passie voor technologie en het internet. En of je het nou met Facebooks doelstellingen eens bent of niet, die ontwikkelaars vinden een open internet allemaal erg belangrijk en spenderen hun tijd graag aan het ontwikkelen van zulke privacy-tools.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten