abonneren

Facebook komt met eigen digitale assistent 'M'

Als Google, Apple en Microsoft iets doen, dan kan Facebook niet achterblijven. Het sociale netwerk komt daarom met een eigen slimme assistent, die de concurrentie met Now, Siri en Cortana aan moet gaan. Facebook 'M' wordt een assistent die in Messenger werkt, die met een combinatie van kunstmatige intelligentie én menselijke hulp services voor je kan regelen.
De dienst bestaat straks in Facebook Messenger. Facebook gaf een tijd geleden al aan dat het meer met Messenger wilde gaan doen, onder andere door de dienst breder in te zetten voor gebruikers.

Reserveringen

Met 'M' moet het mogelijk worden bepaalde taken uit te voeren, zoals het boeken van een restaurant. De assistent vraagt daarbij bijvoorbeeld wie van je vrienden er mee gaan en hoe laat je wil gaan, en nodigt waar mogelijk je (Facebook-)vrienden uit.

Echte mensen

De techniek achter 'M' is zowel computergestuurd als handmatig. Facebook heeft een complex algoritme bedacht waarmee de assistent uit zichzelf bepaalde zaken kan regelen, maar daarachter zit een enorm team 'echte' admins die het hele proces overzien. Die kunnen bijspringen wanneer een zoekopdracht niet duidelijk genoeg is en wanneer 'M' er zelf niet uit komt.

Uiteindelijk moet zulke 'echte' data aan het algoritme worden toegevoegd. De persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat 'M' slimmer is dan assistenten van de concurrentie.

Proef

Voorlopig zul je 'M' nog niet kunnen gebruiken: Facebook begint eerst een proef met een paar honderd gebruikers, allemaal in Amerika. Die wonen bovendien in dezelfde buurt (San Fransisco), zodat het makkelijker is voor de menselijke assistenten om een dienst in de buurt te vinden. Als de proef succesvol is, wordt die uitgerold naar meer gebruikers.

Uitbreideing

Facebook heeft altijd gezegd dat het zijn Messenger-dienst wil uitbreiden. Nu is Messenger vooral nog een chat-dienst, maar Facebook wil bijvoorbeeld bedrijven toegang geven tot de API van de dienst, zodat die makkelijker met klanten kunnen communiceren.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: m, Facebook, Messenger, Facebook Messenger, facebook m

Laatste reactie