abonneren

'Facebook en Apple groenste tech-bedrijven'

Greenpeace heeft een rapport uitgebracht waarin het de milieuvriendelijkheid van de grootste tech-bedrijven onderzocht. Vooral Apple en Facebook scoren goed, vanwege hun gebruik van groene stroom. Onderaan de lijst bungelen Twitter, Amazon en computerfabrikant IBM.

Het rapport kijkt vooral naar de stroom waar de servers van de bedrijven draaien, en daarbij scoort Apple het hoogst. De iCloud-servers draaien bijna volledig op groene stroom, en Apple is actief aan het bouwen aan een groot zonne-energieveld in de Amerikaanse North Carolina.
 

Facebook en Google

Ook Facebook scoort hoog op de lijst, vooral ook vanwege de transparantie van het bedrijf als het gaat om stroomverbruik. Over Google zegt Greenpeace dat het de goede richting opgaat, nu inmiddels 34% van de stroom milieuvriendelijk is, maar de zoekgigant moet wel waken die positie te houden nu het bedrijf uitbreidt naar markten als Zuid-Amerika.
 

Laatste plaats

De lijst wordt afgesloten door Twitter, dat op veel vlakken slechts scoort. Twitter heeft geen eigen datacentra zoals Facebook en Google dat wel hebben. In plaats daarvan huurt Twitter servers van andere bedrijven, en daarover is nagenoeg niets bekend. Het microblogplatform is niet transparant genoeg over het energieverbruik bij die andere bedrijven.

In totaal bekeek Greenpeace 13 bedrijven. Het volledige rapport is hier te downloaden (PDF).

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: