abonneren

Facebook bouwt serverpark bij de poolcirkel

Facebook wil een gigantisch serverpark bouwen in Zweden. Op 100 km afstand van de poolcirkel en zo profiteren koelmogelijkheden die in het Noordzweedse klimaat van nature aanwezig zijn.

Het internet-servercentrum gaat net zoveel energie gebruiken als een stad van 50.000 mensen. Het wordt het eerste servercentrum buiten de Verenigde Staten. Het moet de prestaties van het sociale netwerk voor de Europese Facebookgebruikers verbeteren.

Facebook heeft na een evaluatie van verschillende potentiƫle locaties gekozen voor de Noordzweedse stad Lulea. Voor een deel omdat het koude klimaat helpt bij het koel houden van de servers en omdat er energie voorhanden is van waterkrachtcentrales. Ook is Zweden het beste voorzien van glasvezelverbindingen en heeft uistekende verbindingen met Finland en daarmee met Oost-Europa en Rusland.

Facebook heeft de meeste gebruikers buiten de Verenigde Staten. Het is dan ook tijd om buiten de VS uit te breiden.

Het datacenter in Lulea wordt 28.000 m2 groot en gaat 120 MW aan energie gebruiken. De bouw gaat naar schatting $760 miljoen kosten, waaraan de Zweeds regering $13 miljoen subsidie geeft. Het datacenter van Facebook moet in 2014 klaar zijn.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: