abonneren

Facebook-app kan nu ook klembord lezen

De Facebook-app op iOS en Android lijkt nu ook je klembord te kunnen lezen. Bij een aantal gebruikers verschijnt een pop-up die vraagt of je misschien 'je laatst gekopieerde url wil plakken' wanneer je een bericht probeert te plaatsen.
Dat ontdekten verschillende gebruikers van onder andere HackerNews. Het lijkt voorlopig te gaan om een experiment dat onder een kleine groep gebruikers wordt uitgerold.

Vragen

De nieuwe feature roept veel vragen, en vooral ook kritiek op. Zo is het niet helemaal duidelijk hoe Facebook plotseling bij het klembord van je telefoon kan komen. Over die toegang is veel onbekend, want het zit diep ingebakken in het besturingssysteem. Hoewel iedere app in principe gebruik kan maken van knippen, kopiëren en plakken, is het niet duidelijk hoe het zit met passieve toegang, bijvoorbeeld op de achtergrond.

Verrassing

Voor veel gebruikers komt het dan ook als een verrassing dat Facebook de feature plotseling laat zien. Er komt veel kritiek, onder andere van privacyorganisaties.

Permissies

Wanneer apps toegang hebben tot het klembord, is dat ook voor de gebruiker niet te merken. Het is een permissie waar de Play en App Store niet om vragen, en die via het menu of via Android-roms als Privacy Guard ook niet te blokkeren is.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een test onder een kleine groep gebruikers, waarvan het pas later bekend wordt of de functie ook naar alle gebruikers wordt uitgerold.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Android, Facebook, app, ios, Klembord

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord