abonneren

Extraatjes Google kunnen personeel niet behouden

Google staat erom bekend dat het zijn werknemers verwent met allerlei leuke extra's. De drie bazen van Google hebben verklaard dat ze nog minstens 20 jaar bij het bedrijf blijven werken, maar andere belangrijke werknemers stappen over naar concurrenten.Wanneer het een bedrijf voor de wind gaat dan hebben de werknemers het goed. Een bedrijf heeft dan genoeg geld om het personeel allerlei leuke extra's te geven en er hangt een positieve sfeer. Dit geldt zeker voor Google.

Google maakte de afgelopen jaren een gigantische groei door. In enkele jaren kan Google concurreren met giganten als Microsoft en Yahoo. Van dit succes plukt het personeel de vruchten. De maaltijden in de kantine zijn gratis en worden verzorgd door chefkoks, er is gratis kinderopvang, een gratis wasdienst, er zijn meerdere zwembaden. Maar dat is niet alles. Beroemde sprekers als de presidentskandidaat Barack Obama komen langs om lezingen te geven en werknemers mogen één dag in de week, of 20 procent van hun totale werktijd, besteden aan eigen activiteiten. Het gerucht gaat dat veel van de diensten die Google de afgelopen tijd heeft gelanceerd door werknemers in deze "eigen tijd" is ontwikkeld.

Toch hangt er een donkere wolk boven het Google-paradijs. Tot zijn verrassing ziet Google dat steeds meer topwerknemers besluiten om naar concurrenten als Microsoft en Apple te gaan. Maar niet alleen topwerknemers vertrekken, ook het "gewone" personeel loopt weg. Volgens Google is er niks aan de hand en is het heel normaal dat er een verloop is onder het personeel. Dit klopt voor elk ander bedrijf maar Google werd lange tijd gezien als het beste bedrijf ter wereld om bij te werken. Wat gaat er mis?

Volgens sommige analisten probeert Google te hard om een leuke werkgever te zijn. Basketballen, zwemmen, lekker eten en een trendy inrichting zijn leuk, maar ze kunnen ook averechts werken. Sommige werknemers kunnen gaan denken dat ze in een commune of in een studentenhuis leven en werken. Er zijn genoeg ontwikkelaars en programmeurs die niets moet hebben van "hip" en "trendy".

Voor sommige medewerkers is Google een soort speeltuin. Maar wanneer deze "kinderen" groter worden en meer verantwoordelijkheden krijgen dan willen ze bij een serieus bedrijf werken. Google neemt veel ontwikkelaars aan die net hun opleiding hebben afgerond. Deze ex-studenten kunnen hun studentenleventje bij Google nog een paar jaar verlengen. Maar vroeg of laat begint zelfs het studentenleven te vervelen.

Andere analisten denken dat het verloop onder het personeel komt door de schommelende aandelenprijzen. Een aandeel Google staat nog steeds erg hoog, maar de rek is er onderhand wel uit.

Waarschijnlijk is de belangrijkste reden voor het verloop dat Google onder al zijn hipheid net als alle andere software- en internetbedrijven is. Het merendeel van hun tijd zitten Google-werknemers achter een bureau code in te tikken. Wanneer je een plaatsje bij een raam hebt bemachtigd dan kan je naar buiten kijken, naar de basketbalvelden en de zwembaden en tussen de middag een hapje eten in het restaurant, maar het blijft nog steeds werk. Als je bij een gewoon bedrijf werkt dan is dit al erg genoeg, maar wanneer je bij het "leukste bedrijf ter wereld" werkt dan is de sleur en routine des te erger.


Bron foto: adrozdov.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie