abonneren

External sata straks overbodig dankzij usb3.0?

Volgens Verbatim is de external sata (esata)-connector slechts een tijdelijke oplossing. De introductie van usb3.0 zal het einde betekenen van deze connector. External sata is een externe connector voor de sata-bus en wordt gebruikt om externe harde schijven aan te sluiten.De meeste externe drivesworden op dit moment via de usb2.0-bus aangesloten. Deze bus heeft eenmaximale theoretische doorvoersnelheid van 480 Mbit/s (60 MB/s).
De sata-bus draait op 3 Gbit/s (300 MB/s) en is dus eigenlijk veel beter geschikt voor externe harde schijven; daarom zien we deze connector steeds verder oprukken op moederborden en externe behuizingen.

Toch denkt Verbatim dat esata geen lang leven beschoren is. Hoewel Seagate en AMD al een werkende sata3-interconnect (6 Gbit/s, 600 MB/s) getoond hebben, is de specificatie nog steeds niet openbaar gemaakt. De eerste sata3-apparaten zullen niet voor 2011 op de markt komen.

Het grote probleem van esata is dat het een duurdere en onhandigere techniek is dan usb, vooral in producten waar ruimte van belang is, zoals laptops en mini-pc's. Hier hebben gebruikers liever een usb-poort, waar ze ook desgewenst andere hardware op aan kunnen sluiten. De usb3.0-specificatie biedt verlossing. Deze heeft een theoretische doorvoersnelheid van 4,7 Gbit/s (470 MB/s), wat in ieder geval een stuk sneller is dan sata2 én backward compatibel is met de huidige usb2.0- en usb1.0-hardware. De eerste usb3.0-producten zullen we in 2010 in de winkel zien liggen.

The Register

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord