Europese roamingkosten afgeschaft: 5 vragen over de nieuwe wet

De roamingkosten in Europa verdwijnen in 2017 definitief. Providers mogen dan geen extra kosten meer vragen voor internetten in het buitenland. Hoe zit dat precies? Een uitleg van de complexe wet in 5 vragen.

1. Wie heeft wat besloten en waarom? De Europese Unie heeft met een grote meerderheid gestemd voor een wet die ervoor zorgt dat roamingkosten moeten verdwijnen. Dat betekent dat providers in de toekomst geen extra geld meer mogen vragen als je in een ander Europees land op internet gaat, of belt of sms't.
 

2. Kan ik deze vakantie gratis internetten?

Nee, nog niet. De roamingkosten wordt niet per direct afgeschaft. Vanaf 30 april 2016 mogen providers nog maximaal € 0,05 per minuut, € 0,02 per sms, en € 0,05 per MB rekenen. Vanaf 1 juli 2017 verdwijnen die kosten helemaal, en mogen providers helemaal geen extra kosten meer rekenen.
 

3. Er wordt toch al jaren gedebatteerd over de roamingkosten?

De roamingkosten zijn inderdaad al jaren een hot topic in Europa, en de strijd ertegen werd altijd geleid door Eurocommissaris Neelie Kroes. Die trad fel op tegen de providers en de torenhoge kosten die zij vroegen, maar de providers gaven zich niet zonder slag of stoot gewonnen. De strijd tegen roamingkosten loopt dan ook al jaren, maar er komt helaas veel meer bij kijken. De Europese Commissie moest er eerst mee instemmen, daarna de Europese landen binnen de Unie. Dat is nu echt gebeurd: Alle 28 lidstaten hebben gestemd om de roamingkosten af te schaffen, en een meerderheid stemde vóór.

Onze collega's van Computer Idee hebben op een rijtje gezet wat er de afgelopen jaren allemaal gebeurd is.
 

4. Zitten er ook nadelen aan het plan?

Jazeker, vooral netneutraliteit krijgt een flinke klap. Netneutraliteit is een wet die regelt dat providers diensten niet mogen benadelen. Veel providers zijn bijvoorbeeld niet blij met Netflix, omdat gebruikers via Netflix heel veel data verstoken. Dat kost een provider als KPN veel meer geld, dus zou het aantrekkelijk zijn als een provider de toegang tot Netflix zou afsluiten. Maar in de wet op netneutraliteit is geregeld dat providers alle websites en -diensten gelijk moeten behandelen.

In Nederland is netneutraliteit een wet, waaraan de Nederlandse providers zich moeten houden. De nieuwe Europese wet voor het verlagen van de roamingkosten heeft echter grote gevolgen voor die Nederlandse wet.

In de Europese nieuwe regels wordt dat principe afgezwakt. Daarin kunnen providers nog steeds niet zomaar websites afsluiten, maar ze mogen wel websites voorrang geven. Dat betekent dat een provider bijvoorbeeld Spotify gratis mag aanbieden bij een abonnement.
 

5. Mooi toch?

Ja en nee. Aan de ene kant is het handig dat je bijvoorbeeld gratis Spotify of misschien zelfs Netflix kunt gebruiken, zonder dat dat uit je bundel gaat. Maar in de praktijk kan dat voor erg scheve verhoudingen zorgen onder de providers. Die kunnen namelijk grote bedragen neertellen voor een exclusief contract met Spotify, waardoor ze een grote voorsprong hebben boven de concurrentie.

Bovendien kan zo'n 'snelweg' voor bepaalde diensten ervoor zorgen dat alle andere diensten trager worden. Er zijn overigens nog veel details niet bekend over de deal, dus kan het zijn dat er waarborgen voor zulke omwegen zijn.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: data, europa, mobiel internet, roaming, netneutraliteit