abonneren

''Europese regels versterken dominantie Google''

Volgens Microsoft zorgen nieuwe Europese regels ervoor dat Google's dominantie over de online-zoekmarkt nog meer wordt versterkt. Europa wil dat Microsoft zijn Internet Explorer webbrowser loskoppelt van zijn Windows-besturingssysteem.Door Internet Explorer stevig in Windows te verankeren, zorgt Microsoft ervoor dat concurrerende browsers slechter presteren dan zijn eigen product. Jarenlang had Internet Explorer een marktaandeel van boven de 90 procent. Microsoft voelde zich onaantastbaar en nam niet de moeite om zijn browser te innoveren.
Door de komst van alternatieve browsers als Opera, Firefox en Chrome ligt het marktaandeel van Internet Explorer onder vuur. Microsoft moet nu wel zijn Internet Explorer verder doorontwikkelen om te kunnen concurreren met de nieuwe rivalen.

De Europese Commissie zet Microsoft onder druk door de softwaregigant te verplichten de keuze voor welke browser als standaard wordt ingesteld geheel bij de gebruiker te leggen. Microsoft betwijfelt of een dergelijke eis legaal is. Volgens Microsoft zal namelijk het opengooien van Windows ervoor zorgen dat Google nog meer de online-zoekmarkt in zijn greep krijgt. Microsoft is van mening dat de nieuwe regels niet de competitie versterkt maar juist reduceert.

De reden dan Google's positie nog verder wordt versterkt wanneer Internet Explorer niet de standaard browser is in Windows is omdat Opera en Mozilla, de ontwikkelaars van respectievelijk de Opera-browser en Firefox, allebei een afspraak hebben met Google en dus allebei Google als standaard startpagina hebben ingesteld. Omdat Chrome Google's eigen browser is, heeft die ook Google als standaard startpagina. Internet Explorer is de enige browser waar Google niet de standaard zoekpagina is maar Microsofts Live-startpagina.

Wanneer pc-fabrikanten in de meegeleverde software op hun computers gebruikers de mogelijkheid moeten geven om een eigen browser te kiezen, dan kan Google afspraken maken met de fabrikanten om zijn zoekdienst bovenaan te lijst te zetten of op een andere manier te bevoordelen. Tevens is Microsoft van mening dat het opengooien van Windows een negatief effect kan hebben op de merknaam en het intellectuele eigendom kan verzwakken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie