abonneren

Europese Piraten ten strijde tegen internetfilters

De Europese Piraten Partijen - die zich online sterk maken burgerrechten - zijn het niet eens met de plannen van Euro-commissaris voor Justitie en Veiligheid Franco Frattini om censuur van het internet in te zetten als wapen tegen terrorisme.Frattini wil het zoeken naar en gebruiken van bepaalde woorden op internet verbieden en zelfs strafbaar maken.Woorden als bomb, kill, genocide en terrorism zouden volgens Frattini gefilterd moeten worden van het internet. Het omzeilen van dit filter zou tegelijkertijd strafbaar gesteld worden.
Voor de meeste Europese naties zou dit de grootste wetswijziging ooit zijn op het gebied van 'vrijheid van meningsuiting' en het 'Recht op informatie'. En dat is iets waar de leden van de Internationale Piratenpartij (PPI) het grootst mogelijke bezwaar tegen hebben.

"De ervaring leert dat internetfilters makkelijk te omzeilen zijn en dat het blokkeren en censureren van bepaalde delen van het internet niet werkt," zegt een woordvoerder. "Bovendien zijn de instructies die Frattini de burger wil onthouden basis scheikundelessen. Een gemiddelde universitaire student zal na het eerste semester genoeg kennis hebben om een bom te maken." En dus stellen de Piraten dat deze vorm van censuur overbodig is en een bedreiging voor de democratie.

In augustus kwam de Zweedse PiratenPartij nog uitgebreid in het nieuws omdat ze deel wil gaan uitmaken van de Zweedse regering. Inmiddels zijn er 27 landen die een vertegenwoordiger hebben in de PPI, de Verzamelde Piratenpartijen.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord