Europese Commissie is voor vrij internetverkeer

De kogel is definitief door de kerk: Europeanen die betrapt worden op illegaal downloaden, mogen niet zomaar door hun provider worden afgesloten. Dat heeft het Europees Parlement deze week besloten.Het Europees Parlement en de Europese ministers hebben woensdagavond laat overeenstemming bereikt over het beschermen van internettoegang als grondrecht.

Volgens het compromis mag, wanneer er sprake is van illegaal downloaden, een internetverbinding alleen worden afgesloten na een "voorafgaande zorgvuldige en onafhankelijke procedure mét wederhoor." Een aantal partijen had graag gezien dat er gerechtelijke uitspraak aan een eventuele afsluiting vooraf zou gaan, maar zover is het niet gekomen.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is tevreden met de uitkomst. "Dit compromis benadrukt dat grondrechten ook gelden voor internetters. Met het vastleggen van zware procedurele eisen, het vermoeden van onschuld en het recht op privacy hebben de onderhandelaars van het Europarlement een stevige barrière opgeworpen tegen draconische maatregelen om downloaden tegen te gaan. In Frankrijk krijgen de verdedigers van het vrije internet een instrument in handen om de three strikes and you're out-wet van Sarkozy aan te vechten."

Over de compromistekst - een onderdeel van telecompakket - zal door het voltallige Europees Parlement gestemd worden in de vergadering van 23 tot 26 november in Straatsburg.

Overigens is een en ander in Nederland (nog) niet aan de orde. Volgens de huidige Nederlandse wet- en regelgeving is downloaden voor niet-commercieel gebruik gewoon toegestaan.

Een andere kwestie is de internet neutraliteit. Volgens staatssecretaries van economische zaken Heemskerk. Is het de vraag of het toelaatbaar is dat verschillende vormen van internetverkeer verschillend te behandelen. Bijvoorbeeld het weren van skype- of viop-verkeer via een mobiele internet-aansluiting met bijvoorbeeld een smartphone. Op zijn minst moeten telecomproviders transparant maken welke beperkingen zij hun klanten opleggen. Zo kan je als consument een gefundeerde keuze maken tussen verschillende aanbieders en hoef je er niet achteraf achter te komen dat een bepaald gebruik van internet niet werkt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten