Europese Commissie beschuldigt Google van machtsmisbruik door Android

De Europese Commissie beschuldigt Google van machtsmisbruik vanwege de dominante positie van Android. Google zou namelijk teveel eigen apps op Android-toestellen meeleveren en zijn eigen zoekmachine teveel voortrekken.

Google levert standaard zijn eigen apps mee wanneer het besturingssysteem door andere fabrikanten wordt gebruikt. Het gaat dan om Maps, Gmail, maar ook de zoekbalk die standaard bovenin het scherm staat.
 

Gratis - soort van

Fabrikanten mogen Android gratis op hun toestel zetten, onder de voorwaarde dat het de Google-apps meelevert. Doen ze dat niet, dan mogen ze ook de Google Play Store niet installeren op Android.
 

Machtsmisbruik

Op die manier zou Google misbruik maken van zijn machtspositie. Het besturingssysteem staat namelijk op ruim 80% van alle toestellen, waardoor Google (te) veel bepaalt wat gebruikers kunnen doen op hun apparaat.

Omdat Google de standaard-zoekmachine is en Chrome de standaard-browser, worden gebruikers ontmoedigd om andere zoekmachines en browsers te installeren, zegt de EC.
 

Aanklacht met hoge boete

Voorlopig gaat het nog om een aanklacht. Google heeft 12 weken de tijd om met een reactie te komen, maar het bedrijf heeft al laten doorschemeren het niet eens te zijn met de aanklacht. Als het onderzoek doorgaat, kan het jaren duren voor er een uitspraak wordt gedaan. In het ergste geval kan Google een boete krijgen die wel 10% van zijn omzet is - dat zijn miljarden euro's, al is het maar de vraag of dat bedrag ook echt wordt gehaald.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: google, europese commissie, ec