Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Europees Parlement bespreekt afsluiten downloaders

De Consumentenbond roept de onderhandelaars van het Europese Parlement op om zich uit te spreken tegen het voorstel dat internetproviders argeloze consumenten die illegaal downloaden zonder tussenkomst van de rechter kunnen afsluiten van internet. De verantwoordelijke parlementaire commissie buigt zicht vandaag over dit voorstel. In mei van dit jaar werd het voorstel al door het Europees Parlement verworpen. De Consumentenbond was zeer te spreken over dit krachtige signaal.
Nu wordt er echter toch weer aan het voorstel gemorreld

De bond pleit al langere tijd voor het beschermen van de fundamentele vrijheden van consumenten op het net. Het zomaar afsluiten en daarmee criminaliseren van consumenten is voor de Consumentenbond onacceptabel. Het Europees Parlement heeft bedongen dat er bij vermeend illegaal downloaden altijd eerst een rechter zich over de zaak moet buigen voordat iemand wordt afgesloten. Begin oktober 2009 stelden de regeringen en de Europese commissie voor om de eis van een rechterlijke toets ten nadele van de consument te verzwakken. Overigens is deze situatie in Nederland (nog) niet aan de orde. Volgens de huidige Nederlandse wet- en regelgeving is downloaden voor niet-commercieel gebruik gewoon toegestaan.

Het besluit over downloaden is onderdeel van een breed pakket aan maatregelen op het gebied van internet en (mobiele) telefonie. Het Europees Parlement heeft daarmee ingestemd, waardoor consumenten op termijn beter af zijn. Zo wordt het wisselen van telecomaanbieder een stuk eenvoudiger, en sneller. Ook moeten telecombedrijven inbraak, diefstal of verlies van privégegevens voortaan verplicht melden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

dinsdag 16 januari

Laatste reactie