abonneren

Europa legt gebruikt RFID-chips aan banden

De Europese Commissie heeft ter bescherming van de privacy van Europese burgers richtlijnen opgesteld die het gebruik van RFID-chips in producten en dieren aan banden legt. Zo moet een RFID-chip gedeactiveerd worden op de plek waar een consument het product koopt. Viviane Reding, de eurocommissaris van Informatie en Media hoopt dat de rechtlijnen door alle 27 lidstaten toegepast gaan worden. Deze zomer zal de Europese Commissie zich buigen over Redings richtlijnen.

De richtlijnen moeten de bescherming van de privacy balanceren met de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën. De kleine Radio Frequentie Identificatie (RFID) chips kunnen in winkels en fabrieken in producten gestopt worden, bijvoorbeeld om diefstal tegen te gaan of om de distributie te volgen. De chips kunnen ook in dieren en auto's gestopt worden zodat eigenaren ze gemakkelijk kunnen lokaliseren.

Het toenemende gebruik van RFID door winkeliers en fabrikanten zorgt voor een toenemende ongerustheid bij burgers en organisaties over hoe de data misbruikt kan worden. Een chip in een jas kan bijvoorbeeld ongemerkt door de politie gebruikt worden om iemand in de gaten te houden.

Redings richtlijnen stellen voor dat er duidelijk op een product vermeld moet worden dat er een RFID-chip in zit. De chips moeten ook gedeactiveerd worden op het moment dat een burger het product koopt, zodat er geen data verzameld kan worden over welke producten een burger koopt en waar hij dat doet. Reding roepen handelsorganisaties op om gedragscodes op te stellen voor de leden die ze vertegenwoordigen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie