abonneren

Europa krijgt speciale frequentieband voor auto's

De Europese Commissie heeft besloten om het 30 MHz radiospectrum op de 5,9 GHz-band gaat gebruiken voor een communicatiesysteem voor auto's. Daarmee wordt het mogelijk om ongevallen en files te voorkomen.De auto's kunnen straks draadloos informatie uitwisselen, zowel tussen auto's onderling als met andere elektronische objecten zoals verkeersborden. De kans dat het systeem ook flitspalen zal detecteren is niet zo groot. Wel is er een andere slimmigheid bedacht, waarmee het bijvoorbeeld ook mogelijk is om gevaarlijke situaties of schade aan de weg te rapporteren.
De auto's die het systeem gebruiken kunnen dan tijdig worden omgeleid. Volgens Europees commissaris voor telecomzaken Viviane Reding is het voor de verkeersveiligheid belangrijk om snel en correct boodschappen te kunnen doorgeven. Bovendien kosten files enorm veel geld: zo'n 80 miljoen euro in 2010.

De frequentie die is gekozen wordt al gebruikt door radio-amateurs, maar die kunnen hun activiteiten waarschijnlijk blijven voorzetten. De komende zes maanden zullen de nationale telecomdiensten de tijd krijgen om het gekozen spectrum vast te leggen.

Bron: ZDNet

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie