abonneren

Europa heeft netneutraliteit

Europa heeft een wet aangenomen die netneutraliteit op het hele continent garandeert. Diensten mogen volgens de nieuwe wet niet zomaar geblokkeerd worden, en ook wordt er een eind gemaakt aan roamingkosten in het buitenland

Netneutraliteit garandeert dat internetproviders niet zomaar een dienst of website mogen afsluiten, of dat internetters meer geld moeten betalen als zij bijvoorbeeld Netflix in een hogere kwaliteit willen ontvangen. Alle internetdiensten moeten nu gelijkwaardig worden behandeld.

WhatsApp blokkeren

Dat lijkt misschien logisch, maar de meeste internetproviders zijn het niet eens met zo'n wet. Zo probeerde KPN ooit WhatsApp te blokkeren, omdat de telecom-provider daarmee veel inkomsten uit sms'jes verloor.

Grote diensten

Ook hebben veel providers problemen met Netflix of YouTube, omdat die veel bandbreedte kosten. Ze willen die kosten het liefst doorrekenen naar de consument, of de rekening juist neerleggen bij de diensten zelf. Ook dat is nu verboden.

Een uitzondering wordt gemaakt voor speciale diensten, "die niet met gewone internetdiensten te vergelijken zijn." De medische sector mag bijvoorbeeld wel een gegarandeerde kwaliteit van een provider afkomen.

Europees > Nederlands

In Nederland ligt netneutraliteit al vast in de wet, wat door sommige europarlementaries als voorbeeld werd genoemd voor het Europese model. De Europese wet overschrijft de Nederlandse, maar de inhoud is grotendeels hetzelfde.

In de wet werden ook de Europese roamingkosten aangepakt. Dat betekent dat gebruikers overal in de Europese Unie hetzelfde bedrag betalen voor bellen en internetten als in hun eigen land.

Neelie Kroes

Het voorstel komt van eurocommissaris Neelie Kroes, die al jaren lobbyt voor een dergelijke wet. De wet had in zijn huidige vorm bijna niet bestaan, omdat de Industriecommissie van het Europees Parlement de wet wilde invoeren in een afgeslankte vorm, waarbij providers nog steeds diensten makkelijk voorrang konden geven.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord