abonneren

Europa eist samenwerking muziekorganisaties

Europese wetgevers eisen van muziekorganisaties dat ze beter samen gaan werken. Het huidige systeem, waarin bedrijven in elk land nieuwe contracten moeten sluiten voor de distributie van digitale muziek, werkt contraproductief en frustrerend.Een goed voorbeeld is Apple. De lancering van de iTunes Music Store in Amerika was een kwestie van een paar contracten met de grootste platenlabels. In Europa moet Apple in elk land afzonderlijk met de platenlabels en auteursrechtsorganisaties rond de tafel gaan zitten, wat veel tijd en energie kost.
Kleinere landen (zoals Nederland) komen dan vaak niet eens aan de beurt, omdat het makkelijker is diensten alleen in de grotere landen (Duitsland, Engeland en Frankrijk) te introduceren.

De Europese Commissie wil nu een eind aan deze praktijken en eist van de betrokken organisaties dat er voor elk land één aanspreekpunt komt. Dit aanspreekpunt regelt dan de verdere afhandeling met de verschillende belanghebbenden. Fascinerend genoeg zijn vooral artiesten tegen deze herstructurering: ze zijn bang dat ze inkomsten mislopen onder de nieuwe regel. De Europese Commissie vindt dit onzin en zegt dat er uiteindelijk geen verschil in vergoedingen zal zijn.

Yahoo!

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie