abonneren

Europa: ‘'Intel dwarsboomt competitie''

De Europese Commissie zal deze week bekendmaken dat Intel illegaal computerfabrikanten heeft betaald om producten waarin chips zitten van zijn rivalen uit te stellen of zelfs helemaal te schrappen. De Europese Commissie beslist woensdag hoe groot de boete zal zijn die Intelkrijgt opgelegd. Tevens zal de Commissie de grootste chipfabrikant ter wereld dwingen om zijn praktijken aan te passen zodat competitie in de chipmarkt zonder restricties kan plaatsvinden. De hoogte van de boete is nog niet bekend.
De hoogste boete die de Commissie ooit heeft opgelegd was op 24 maart 2004 aan Microsoft voor een bedrag van €497 miljoen.

Volgens de Commissie heeft Intel twee overtredingen begaan en daarmee zijn dominantie over de CPU-markt misbruikt. Intel gaf korting aan computerfabrikanten die niet - of weinig - gebruik maakten van de chips van rivalen, zoals AMD. Intel gaf tevens extra voordelen aan fabrikanten die alleen maar computers met daarin chips van Intel bouwden. De Commissie eist dat Intel stopt met het geven van kortingen of extra voordelen. Volgens de Commissie heeft Intel meer dan acht jaar lang zijn positie misbruikt. Fabrikant NEC mocht bijvoorbeeld van Intel maar in 20 procent van zijn desktop-pc's en notebooks chips van concurrent AMD stoppen. Alle Lenovo-notebooks moesten Intel-chips hebben, net als vergelijkbare producten van Dell. Maar liefst 95 procent van de zakelijke desktops van HP moest een chip van Intel hebben.

Volgens een woordvoerder van Intel is het bedrijf zich van geen kwaad bewust en heeft het nooit zijn positie misbruikt om competitie in de chipsmarkt te dwarsbomen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie