abonneren

EU: Websites met instructies bommen maken blokkeren

De Europese Unie wil dat internetproviders online zoektochten naar instructies om explosieven te maken gaan blokkeren. Tevens moeten de providers voorkomen dat mensen toegang kunnen krijgen tot websites met dit soort informatie."Ik ga onderzoeken of het mogelijk is om technologie te gebruiken die kan voorkomen dat mensen gevaarlijke zoektermen als ‘bom', ‘kill', ‘genocide' of ‘terrorism' kunnen gebruiken," aldus Franco Frattini, de Europese commissaris voor Justitie en Veiligheid.
De commissaris gaat in november een voorstel voor de blokkade voorleggen aan de lidstaten.

Het voorstel is onderdeel van een groter pakket aan voorstellen om de Europese Unie beter te beschermen tegen terrorisme. Andere voorstellen zijn het ‘screenen' van persoonlijke data van passagiers die Europa in vliegen en de ontwikkeling van een alarmsysteem dat politie moet waarschuwen wanneer explosieven zijn gestolen.

Het internet is de afgelopen jaren een belangrijk communicatiemiddel geworden voor terroristen en militante groepen. Via het internet kunnen ze kennis en propaganda verspreiden onder een groot publiek en tevens met elkaar contact houden.

Op de vraag of een blokkade op ‘gevaarlijke' zoektermen inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting antwoord Frattini: "Mensen instrueren hoe je bommen maakt, heeft niets te maken met de vrijheid van meningsuiting, of de vrijheid om mensen te informeren. De goede balans, in mijn ogen, is om prioriteit te geven aan de bescherming van absolute rechten, met als eerste prioriteit het recht om te leven."

Volgens Frattini zal er geen verbod komen op het verkondigen van een mening of het analyseren van historische informatie, maar alleen op operationele instructies die gebruikt kunnen worden door terroristen.

De Europese Unie gaat richtlijnen opstellen waaraan de blokkade moet voldoen. De details van de blokkade worden vervolgens uitgewerkt door de individuele lidstaten. Het verwijderen van een gehele website kan alleen in een klein aantal Europese lidstaten, waaronder Italië.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord