abonneren

EU waarschuwt jeugd volume MP3-speler te verminderen

Miljoenen jonge Europeanen kunnen permanente gehoorschade oplopen doordat ze het geluidsvolume van hun MP3-spelers te hoog hebben staan. Wetenschappers zijn zo bezorgd dat ze de Europese Unie hebben opgeroepen iets aan het probleem te doen.De wetenschappers deden in opdracht van de Europese Commissie onderzoek naar "vrijetijdsgeluid". Dit is geluid waarmensen aan blootstaan buiten hun werk ofschool om. Volgens de wetenschappers moeten kinderen en tieners beschermd worden tegen te hoge geluidsniveau's.
Niet alleen MP3-spelers zijn een gevaar, maar tegenwoordig kan ook het geluid van mobiele telefoons onnodig hard worden gezet worden.

Wetenschappers zijn alle lange tijd bezorgd over de nieuwste generatie draagbare mediaspelers. Deze kunnen muziek heel hard afspelen zonder noemenswaardig verlies van kwaliteit. Of iemand gehoorschade oploopt hangt af van het geluidsvolume en de tijd dat iemand aan het harde geluid wordt blootgesteld.

Onderzoekers schatten dat tussen de 50 en 100 miljoen Europeanen dagelijks via een koptelefoon naar muziek luisteren op hun MP3-speler. Indien zij maar vijf uur per week luisteren naar muziek die op 89 decibels wordt afgespeeld dan gaan zij al over de toegestane Europese geluidsnormen voor de werkvloer heen. Binnen vijf jaar hebben deze mensen blijvende gehoorschade opgelopen.

De onderzoekers hebben berekend dat tussen de vijf en de 10 procent van de mensen die vaak naar harde muziek luisteren tot de risicogroep behoren. Alleen al in Europa lopen dus 10 miljoen mensen het risico om binnen vijf jaar permanente gehoorschade op te lopen.

De draagbare MP3-speler is zeer populair. In Europa is de verkoop van draagbare muziekspelers omhoog geschoten. In vier jaar tijd zijn er in Europa tussen de 184 en 246 miljoen draagbare mediaspelers verkocht. Hiervan zijn tussen de 124 en 165 miljoen MP3-spelers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie