abonneren

EU straft online oproepen tot terrorisme

De Europese Unie komt met strengere wetgeving om militante groeperingen die het internet gebruiken om terroristische acties te promoten beter te bestrijden. Volgens de politie wordt het internet steeds belangrijker voor militante en radicale groeperingen. Ze kunnen via het internet contact met elkaar houden, kennis uitwisselen, acties voorbereiden en nieuwe mensen rekruteren. Het internet functioneert bijna als een virtueel trainingskamp.

Elke lidstaat mag voortaan zijn wetgeving zo aanpassen dat overtredingen die te maken hebben met terrorisme, zoals openbare provocatie met als doel terroristische aanslagen uit te lokken, rekruteren voor terrorisme, of het trainen voor terroristische aanslagen, hetzelfde gestraft kunnen worden als daadwerkelijke terroristische acties. Om burgerrechtenorganisaties gerust te stellen, staat er in de nieuwe wet dat het niet gebruikt mag worden om de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid te beperken.

Europese ministers van Justitie en Binnenlands Zaken willen tevens beter groeperingen bestrijden die proberen via het internet aan explosieven te komen. Om de online handel in explosieven beter te bestrijden, komt er een waarschuwingssysteem dat vroegtijdig moet waarschuwen wanneer explosieven en ontstekers worden gestolen. Dit "European Bomb Data System" moet voor het einde van dit jaar actief zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord