EU stelt voor om geïnfecteerde pc's te blokkeren

© CIDimport

EU stelt voor om geïnfecteerde pc's te blokkeren

Geplaatst: 2 juli 2008 - 06:07

Aangepast: 17 november 2022 - 08:48

Redactie ID.nl

De EU is bezig met een voorstel waardoor internetproviders meer betrokken worden bij de bestrijding van cybercriminaliteit.

De EU is bezig met een voorstel waardoor internetproviders meer betrokken worden bij de bestrijding van cybercriminaliteit. Internetproviders die niet hard genoeg optreden tegen geïnfecteerde websites kunnen hoge boetes krijgen.Het voorstel, met de titel "Security Economics and European Policy" werd gepresenteerd door Tyler Moore, een van de schrijvers van het voorstel en student aan de universiteit van Cambridge. Andere schrijvers zijn Ross Anderson en Richard Clayton, ook allebei verbonden aan de universiteit van Cambridge, en Rainer Bohme van de TU in Dresden.

In het voorstel doen de schrijvers 15 aanbevelingen, waaronder het opzetten van een cyberversie van de NAVO. De schrijvers willen dat het internet beter wordt beschermd en dat er meer ruchtbaarheid aan beveiligingslekken wordt gegeven. Het voorstel is een vervolg op een ontmoeting afgelopen april van de Europese Raad. Tijdens die ontmoeting riep de raad internetproviders op om meer informatie te delen met de overheid en de Europese Unie.

"Gebruikers die een geïnfecteerde computer aan een netwerk gekoppeld houden zorgen ervoor dat hackers spam kunnen versturen, phishingsites kunnen hosten en illegale content kunnen distribueren. Zij vervuilen het internet," aldus de schrijvers. Overheden moeten de vervuiling van het internet net zo serieus nemen als de vervuiling van het milieu. Als eerste moet er een beroep worden gedaan op de verantwoordelijkheid van de individuele internetgebruiker.

De EuroISPA, een pan-Europees verbond van negen Europese internetorganisaties die de belangen behartigen van ongeveer duizend internetproviders, vindt ook dat de veiligheid van het internet verbeterd moet worden, maar het heeft nog niet bepaald of het voor of tegen bepaalde voorstellen van de Europese Raad is.

Veel landen steunen de Europese Raad in zijn strijd tegen cybercriminaliteit. Maar een aantal landen werken niet mee. Veel van de landen die niet meewerken, zoals Andorra, Liechtenstein, Monaco, Rusland, San Marino en Turkije, zijn broeinesten van hackers.

Het voorstel geeft geen details over hoe de aanbevelingen geïmplementeerd kunnen worden. De schrijvers geven geen tips hoe geïnfecteerde computers geblokkeerd kunnen worden of waar een gebruiker met een gehackte computer zijn beklag kan doen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten