Epson EcoTank ET-3750 review

EcoTank ET-3750 review
Epson levert met zijn EcoTank-printers inkt mee voor maximaal drie jaar. Zo bespaar je volgens het bedrijf fors op je afdrukkosten. Maar klopt dat ook? Lees het in deze EcoTank ET-3750 review.

EcoTank ET-3750

Prijs: € 438,-
Website: epson.nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Compact
  • Ook ethernetpoort
  • Minpunten
  • Volledig van plastic
  • Matige fotokwaliteit

Epsons assortiment van EcoTank-printers bevat veertien modellen voor thuis- en zakelijk gebruik en voor het afdrukken van foto’s. Wij testen de EcoTank ET-3750, een all-in-one-printer die ontworpen is voor klein-zakelijk gebruik. Bij het apparaat levert Epson tweemaal vier inktflessen mee, goed voor 14.000 zwart-witpagina’s en 11.200 A4’tjes in kleur. Volgens Epson kan de gemiddelde gebruiker daar drie jaar mee doen.

Inkt aanvullen EcoTank

De ET-3750 gebruikt een vernieuwd EcoTank-inktvulsysteem, waarmee morsen volgens de fabrikant onmogelijk is. De vulpoorten bevinden zich rechts vooraan en bereik je door de printer open te klappen. Er zijn vier poorten om te vullen. De inktkleur die in elke poort thuishoort, is duidelijk aangegeven op zowel de flesjes als de poorten. Het vullen werkt als volgt. Houd de inktfles rechtop terwijl je de dop losdraait. Lijn de bovenzijde van de fles uit met de juiste sleuf. Geleiders aan de zijkanten van de spuitmond helpen je bij het correct positioneren.

Plaats de fles traag rechtop. De inkt loopt in de poort, je hoeft niet in de fles te knijpen. De inktstroom stopt automatisch wanneer de poort vol is, maar je kunt ook eerder stoppen en de poort bijvoorbeeld maar half vullen. Markeringen op de doorzichtige voorzijde van de inktpoorten tonen het vulniveau. Verwijder de fles voorzichtig zonder erin te knijpen en draai de dop goed dicht. Vergeet niet de inktpoort weer af te sluiten door de blauwe klep naar beneden te duwen.

EcoTank ET-3750 review

Het vullen van de inktpoorten verliep inderdaad snel en zonder morsen. Het karwei was in minder dan vijf minuten geklaard. Wij vulden de poorten overigens maar half: de inkt bewaart beter in de afgesloten flessen dan in de printer, zodat het ons verstandiger leek ze naar behoefte bij te vullen om het verdampen of uitdrogen van de inkt te vermijden.

Het is overigens niet de bedoeling dat je de printer nog blijft gebruiken wanneer het inktniveau onder de laatste markering zakt, want dit kan het apparaat beschadigen. Bijvullen is dan de boodschap, de driver en het lcd-scherm waarschuwen je tijdig.

Gebruikskosten

De meegeleverde inkt is 88 euro waard. Andere fabrikanten leveren bij nieuwe apparaten startcassettes met minder inkt mee, waardoor je bij de aankoopprijs eigenlijk een volledige set inkt moet optellen. Bij deze EcoTank-aio is het net omgekeerd: om de vergelijking met een inktjet met cartridges eerlijk te houden, dien je de prijs van de meegeleverde inkt juist af te trekken van de aankoopprijs. Maar: zelfs zo bekeken blijft de ET-3750 bijna honderd euro duurder dan een functioneel vergelijkbare all-in-one met klassieke inktcartridges.

Een eerlijke vergelijking van de gebruikskosten ligt moeilijk. De door ons berekende paginakostprijs voor zwarte- en kleurenprints brengt uitsluitend de prijs en levensduur van de inktcartridges in rekening. Zo bekeken heeft ET-3750 een onklopbaar lage gebruiksprijs: acht à tien keer lager dan gebruikelijk voor een ‘klassieke’ inktjet-aio.

EcoTank ET-3750 review

Print je veel, dan zijn de gebruikskosten in elk geval lager dan bij een inkjet-aio met cartridges. Je hoeft niet bang te zijn om in kleur te printen, want ook dan zijn de printkosten minstens drie keer lager dan bij de goedkoopste printer met inktcartridges.

Print je weinig, dan heb je minder voordeel. Hoeveel is moeilijk te berekenen, je dient immers ook rekening te houden met vrijwel niet (eerlijk) te meten criteria zoals de levensduur van het apparaat, naast de prijs van de verbruiksgoederen, het apparaat, de stroomkosten en het gebruikte papier.

Prestaties

Deze aio werkt naar keuze via usb, ethernet of draadloos (ook wifi-direct). Bovenaan is het apparaat vlak: de automatische documentinvoer met plaats voor dertig vellen papier en de mogelijkheid om dubbelzijdig te kopiëren/scannen zit verborgen achter een vlakke klep. Die zinkt bij gebruik weg ‘in’ het apparaat, en gescande of gekopieerde bladen schuiven onder de adf in een opvangbak.

Na registratie bij Epson Connect kun je afdrukken en scannen vanaf elke locatie met een internetverbinding, direct via ‘remote printing’ of indirect door documenten naar de printer te e-mailen. Het is ook mogelijk documenten rechtstreeks naar diverse clouddiensten of e-mail te scannen. Via de app Epson iPrint voor Android en iOS kan dit tevens op een mobiel apparaat.

De ET-3750 print gewone zwart-wit- en kleurdocumenten behoorlijk snel. Dubbelzijdig printen gaat wat trager en ook kopiëren doet hij niet erg snel, vooral niet als je de hoogste kwaliteit kiest. De printkwaliteit is goed voor gewone documenten en eerder gematigd voor ingewikkelde kleurendocumenten en foto’s.

Conclusie

We kennen punten toe voor realistische kwaliteits- en snelheidstesten en voor de functionaliteit van het apparaat. Dit blijkt vooral een apparaat voor de grootverbruiker. Print je veel en wil je zorgeloos documenten in kleur printen, dan zijn de gebruikskosten van een Epson EcoTank-printer uiteindelijk veel lager dan bij een ‘klassieke’ inkjet-aio met cartridges. Zelf inkt vervangen kan dankzij het nieuwe vulsysteem zonder knoeien en voor de rest is het een all-in-one zoals alle andere. Wij zijn fan.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Algemeen

Tags: printer, epson